20/12/20 - 16:00h

Veliko hvala, Tipsareviću Janko!

 

Govorili smo o Jeleni Janković, spomenuli Anu Ivanović, a sledeći u nizu kojeg sigurno ne smemo zaboraviti je najuspešniji teniser Srbije posle Novaka Đokovića.


Janko Tipsarevic of Serbia

Počeo je da igra tenis u 6. godini života. Sa 9 je počeo da igra za novobeogradski teniski klub „AC“ i prvi profesionalni trener mu je bio Rus Roman Savočkin. Svoju profesionalnu karijeru je započeo 2001. godine kada je pobedio na Australijan Openu za juniore. Te godine se našao na poziciji broj 2 juniorske rang liste i prvi put zaigrao u Jugoslovenskoj Dejvis Kup reprezentaciji. Potom je počeo da igra fjučers i čelendžer turnire. Na ATP listi se našao 2003. godine kada je osvojio svoj prvi čelendžer u Indijanapolisu. Prvi Grend Slem mu je bio US Open iste godine gde je izgubio u prvom kolu kvalifikacija. 2005. se probio među prvih 100 igrača na planeti i tada je krenuo njegov napredak ka svom maksimumu.

Tri godine kasnije, 24-godišnji Janko odigrao je meč od 4h i 30min protiv tadašnjeg prvog tenisera na svetu, Rodžera Federera. Izgubio je taj meč u petom setu sa 10:8. Zatim dolazi i prvo ATP finale u Moskvi, prvi poraz. Drugo finale isti ishod a i treća sreća je uspela da omane. Četvrto finale na turniru Istborn u Velikoj Britaniji, takođe poraz.

Janko Tipsarevic

Janko Tipsarević je priznao da psihološki vodi tešku bitku međutim srpski inat u kombinaciji sa srcem šampiona mu jednostavno nije dozvoljavao da klone. 2010. godine je sa reprezentacijom osvojio Dejvis Kup a godinu dana kasnije i svoju prvu ATP titulu. Janko je u karijeri odigrao 11 finala. Osvojio je 4 titule i izgubio 7 puta. Najbolji plasman u karijeri ostvario je 2012. godine kada je bio 8. igrač na planeti.

Svoj poslednji meč u karijeri je završio lavovskom borbom a od reprezentacije se oprostio prošle godine na Dejvis Kupu. Do nedavno je bio trener Filipa Krajinovića a koji god put da izabere u nastavku života, sigurni smo da će njime ići istim srcem kojim je išao igrajući tenis.

O njemu bi moglo još puno toga da se kaže. Tipsarević Janko, naš Jankela, je bio najupešniji teniser Srbije posle Novaka Đokovića i verovatno stoji u njegovoj senci. Međutim, pružio nam je mnoga zadovoljstva, bio u 10 najboljih igrača na planeti, predstavljao je Srbiju na odličan način i dužni smo da mu kažemo samo jednu stvar.

Veliko hvala, Tipsareviću Janko!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Janko Tipsarevic, Vesti, Zanimljivosti


Komentari: 2

 
ZORAN December 20, 2020 Odgovori

Cestitka Jankeli a pre svega dobro zdravlje.Da nije bilo povreda ostvario bi veci uspeh a sigurno bi igrao i dalje.

 
LJUBINA February 3, 2021 Odgovori

ŽELIM JANKU PUNO USPEHA DALJE U ŽIVOTU , PUNO GA OBOŽAVAM , SRECNO.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.