11/06/21 - 16:04h

(Blog) Meč za istoriju

 

Neki će reći reč je o polufinalu jednog grend slema. Za mene ovaj meč nije samo jedno od mnogih polufinala. Ovaj meč ispisuje novo poglavlje u tenisu i to možda više nego ikada do sada!


Nadal i Djokovic

Projektovano polufinale pred početak ovogodišnjeg izdanja Rolan Garosa, ujedno i finale pre finala, je postalo realnost. Imamo priliku da u petak gledamo novi klasik između Novaka i Rafe. Pariska šljaka je drugi dom španskog tenisera, a za najboljeg srpskog tenisera turnir na kojem želi da ispiše nove stranice teniske istorije.

Vratiću se malo unazad, na meč kada je Novak jedini put uspeo da pobedi Nadala na drugom grend slemu sezone. Te 2015. kada je Novak titulom u Parizu doveo sebe u poziciju da brani titule na svim grend slem turnirima u narednih 365 dana, bilo je nešto posebno. Novak je te godine pobedio Rafu na svakom turniru na kojem su igrali bez obzira bila to šljaka ili neka druga podloga. Naš teniser je jednostavno u tom periodu bio nepobediv. Ovim ne želim da kažem da Đokovića sada može svako da pobedi, naprotiv. Krug tenisera koji to mogu da učine je veoma mali, ali postoji. I to je razlika u odnosu na period pre šest godina. Bože, šest godina, a kao da je juče bila ta dominacija koju nikako ne želi da zaboravi.

Nadal je prošle nedelje napunio 35 godina. Šljaka zahteva maksimalnu fizičku spremnost, ali ne možemo reći za Nadala da nije dovoljno spreman da i u tim godinama dođe do nove grend slem titule. U Parizu je jednostavno “Bog na šljaci”.

Verujem da mnogi od nas ne znaju koja bi ovo po redu bila titula za Španca na Rolan Garosu, ali daleko više nas zna da bi mu titula na ovogodišnjem Rolan Garosu donela prvo mesto na listi osvajača grend slemova. Imao bi čak 21 titulu sa najprestižnijih turnira. Vauuuu… Kakav teret, kakav izazov. Siguran sam da Španac ima kapacitet sa time da se nosi, ali ipak, kada si tako blizu nečeg što će verovatno ostati za sva vremena, da li ćeš ostati hladnokrvan i uspeti da se izboriš pre svega sam sa sobom, a potom i protivnikom kao što je Novak?

Novak Djokovic

Sa druge strane, Đoković. Za njega bi titula na ovom turniru značila nešto takođe istorijsko- u konkurenciji Nadal, Federer bio bi jedini teniser kome je pošlo za rukom da osvoji dve ili više grend slem titule na svakom od najprestižnija četiri turnira. To bi u mojim očima bio još jedan korak napred za Đokovića u trci za najboljeg svih vremena, a ujedno bi sa tom titulom došao na samo jednu titulu iza Rodžera i Rafe.

Kakav turnir. Kako bitan meč i to u kakvim okolnostima… Ko će u svojoj glavi uspeti da se izbori sa ovim stvarima koje navedoh? Kome će publika biti naklonjena i da li će mu to dati dodatnih par posto motivacije da dođe do titule? Ili će ta naklonost publike ka protivniku da ga motiviše i još jednom pokaže da je inat jači od njihovih zvižduka? Odgovor na ovo pitanje ćemo saznati u direktnom prenosu meča na našem portalu, a ja, kao i vi dobro znam za koga ću navijati. Idemoooo!

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   Grend Slem, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rafael Nadal, Rolan Garos, Tenis blog, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.