10/04/20 - 18:02h

(VIDEO) Šampion zauvek! Ivanović Ana!

 

Svi se dobro sećamo tenisa naše “kraljice drame“, ali Srbija ne sme da zaboravi ni ovu devojku!


Ana Ivanovic

Ova devojka profesionalno ne igra tenis već 1199 dana. I zabranjeno vam je da zaboravite na nju. Ova priča je u njenu čast. Ova priča je o njenom tenisu. Ovo je priča o još jednom šampionu!

Ako bi rekli da nam je zbog Novaka muški tenis uspešniji od ženskog, svi ćemo se složiti, ali da to nije tako, dokazuje baš ona. Pored Jelene, Ana je takođe bila prvak sveta!

Prve teniske korake Ana je načinila sa samo 5 godina gledajući legendarnu Moniku Seleš. Za vreme NATO bombardovanja Ana je trenirala u napuštenom bazenu, a sa 13 godina se preselila u Beč gde je sa majkom živela u stanu svog menadžera. Menadžer joj je bio Dan Holzman. Po njegovim svedočenjima, kada je Ana imala 15 godina 4 sata je plakala nakon poraza na jednom meču, plašeći se da će je menadžer napustiti. Međutim, on je ostao uz nju do kraja njene karijere.

Kao juniorka je igrala finale Wimbldona i 2004. godine imala niz od 26 pobeda. Svi pokazatelji tada da je reč o talentovanoj devojčici su se pokazali kao tačni. Ana je bila itekako uspešna!

Krenućemo o njenim uspesima za reprezantaciju. Učestvovala je u do sada jedinom finalu Fed Kupa igrajući uz Jelenu, a ukupno je odigrala 29 mečeva. Izgubila je samo 9 puta.

    DA LI STE ZNALI?

  • Ana Ivanović i Jelena Janković su međusobno odigrale 11 mečeva. 8:3 je u korist Ane.

U ranom početku svoje profesionalne karijere uspela je da osvoji i prvi WTA turnir u Kanberi, 2005. godine, kao 94. nosilac. Da to neće biti njena jedina titula, svi su već tada znali. Igrala je sve bolje, uz po koju povredu, a jedan turnir u Francuskoj joj je posebno privlačio pažnju. Rolan Garos. 2006-07. je osvojila još par turnira, beležila iznenađenja pobeđujući favorite i stigla do prvog finala Rolan Garosa gde je pretrpela poraz. Au. Ceo život radiš za nešto, dočekaš taj dan i onda ti se sruši svet. E tako je našoj Ani bilo. Pored 7 milijardi ljudi sa još toliko ambicija, napora, truda, rada i istrajnosti, treba biti prvi, pa je nastavila dalje. Do kraja 2007. godine odigrala je i polufinale Wimbldona, a 8. septembra postala ambasador UNICEF-a u Srbiji. Stigli smo do njene najbolje godine profesionalnog tenisa. 2008. godina je verovatno njeno najlepše sećanje na sport koji voli. Odigrala je još dva Grend Slem finala. Pretrpela je poraz na Australijan Openu i zatim je došao Rolan Garos. Da, osvojila ga je. I ne samo to. Postala je broj 1!

Ana Ivanovic vs Dinara Safina 2008 RG FINAL

    DA LI STE ZNALI?

  • Ana je pobedila u 68% svojih mečeva. Odnos pobeda i poraza joj je 480 – 225

Da je prvi biti lako, prvi bi bio svako. Pozicija najboljeg na svetu izaziva pritisak, stvara težinu, mentalno vas muči i steže kao obruč. Da, lepo zvuči, biti najbolji na svetu. I to je jedino što imate od toga. A da li ste spremni da ostanete tamo? Ana je provela 12 nedelja na poziciji broj 1. I svaka joj čast na tome. U svojoj karijeri dugoj 13 godina je odigrala 23 WTA finala. Trijumfovala je 15 puta.

Dvostruki je šampion završnog turnira koji se održavao u Baliju. Odigrala je finale Hopman Kupa sa Đokovićem 2013. godine u kojem su poraženi. Sve do kraja 2015. godine, Ana nije beležila značajno loše rezultate koji bi nagoveštavali njenu penziju. Međutim, to se i dogodilo. Poslednje polufinale odigrala je na turniru u Pekingu 2015. godine izgubivši od Timee Baščinski. Tada niko nije znao da će to da bude poslednje.

Ana Ivanovic and Novak Djokovic

Ali naravno, to nije za tugu. Ana je opravdala svoju ulogu u tenisu. Dala je novi pogled na Srbiju. U julu 2016. godine se udala za bivšeg nemačkog fudbalera sa kojim danas ima dva deteta, a penzionisala se 28. decembra te iste godine. Nedavno je Srbiji donirala značajnu pomoć u borbi protiv nastale situacije i dokazala da je još uvek tu, da još uvek misli na nas.

    DA LI STE ZNALI?

  • Ana je u svojoj karijeri zaradila nešto preko 15 miliona dolara igrajući tenis.

Jelena se ne pojavljuje, Ana je već dugo u profesionalnoj penziji.
Gde se trenutno nalazi ženski tenis u Srbiji, jedva da se i pokreće pitanje, pa sigurno treba da krenemo od toga. Kako god bilo, Anu zaboraviti nećemo, a sigurni smo u to da neće ni ceo svet. Je l’ znate zašto?

Bila je broj 1, bila je šampion!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Grend Slem, Jelena Janković, Novak Djoković, Rolan Garos, Vesti, WTA, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.