01/09/20 - 19:31h

(Blog) Pustite ga da živi!

 

Napokon se tenis vratio na scenu i napokon smo ugledali Novaka u jednom zvaničnom meču posle pola godine. Verujemo da su se mnogi kao i mi radovali tome jer nam je tenis definitivno nedostajao, a i Novakove pobede. Ipak ima i onih koji na to gledaju sa jedne druge mračnije strane.


Novak je u Sinsinatiju došao do svoje druge titule na tom turniru, time je postavio još jedan rekord, a to je da je kao nijedan teniser u istoriji ovog sporta osvojio bar po dve titule na turnirima iz Masters serije. Umesto da se o tome piše i veliča njegov uspeh, kroz inostrane medije se provlače neke druge teme u vezi Đokovića koje su sve samo ne sportskog karaktera.

Krenuću od poređenja sa ostalim sportovima na koje se takođe dosta čekalo nakon pauze uzrokovane Covidom 19. Fudbal i košarka su se ranije vratili na scenu u odnosu na tenis. Ovde nije bilo potrage za bilo kakvim skandalima, na primer zašto se igra samo jedna utakmica u kvalifikacijama za LŠ i LE već se sa nestrpljenjem čekalo da fudbaleri izađu na teren kako bismo mogli ponovo da uživamo u čarima koje fudbal pruža.

Source: Matthew Stockman/Getty Images

U tenisu je to ipak prošlo malo drugačije. Radost je kratko trajala, jer je već nakon četiri dana Naomi Osaka izjavila da ne želi da igra zbog užasne stvari koju je doživela tamnoputa osoba u SAD. Legitimno pravo jedne osobe da na taj način ukaže podršku nekoj osobi bilo da je reč o istoj naciji, boji kože… Drama nastaje nakon odluke ATP i WTA tela da ne dođe do odustajanja Japanke već da se napravi dan pauze u kalendaru koji je zgusnut kao nikada do sada zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi. Odluku su doneli, na osnovu reči tenisera, bukvalno ne konsultujući se ni sa kim i veoma brzo. Da li je ovo fer prema ostalim učesnicima ovog turnira? Da li je ovo fer prema organizatoru? Na kraju krajeva da li je ovo fer prema nama, gledaocima?

NEW YORK, UNITED US Open Grand Slam New York City, USA,

Zamislite fudbalski meč, polufinale nekog vrhunskog takmičenja odloženo za jedan dan jer jedan fudbaler ne želi da igra. On time želi da izrazi podršku nekome kome je nanešena nepravda pa to postaje globalni problem. Verovatno bi FIFA i UEFA rekle „da naravno, danas nema fudbala“. Naravno da ne bi. Fudbal bi se igrao. Pažnja bi bila svakako usmerena toj osobi i tom lošem delu koje je naneseno toj osobi, ali ne i da ispašta sport i sam događaj zbog nečeg što nema ama baš nikakve veze sa sportom! Naravno, plemenita stvar od Osake i zaslužuje sve pohvale, ali ako je rešila da odustane od igranja tenisa kako bi na taj način pokazala nekome podršku, to ne sme da znači da jedno vodeće telo u tom sportu tu odluku globalizuje. Čekali smo na tenis šest meseci, mnogi teniseri, turniri, sponzori ispaštaju zbog te krize, a jedna osoba reši da ne igra tenis i to postaje globalna odluka za taj sport. Meni takva odluka apsolutno nema nikakve logike ni morala! Mogla je tu podršku drugačije da pokaže, da obuče majicu na kojoj piše nešto u vezi toga za vreme zagrevanja(kao što rade u fudbalu ispod dresa itsl.) ili nakon meča da da izjavu na tu temu ili kako god, ali ne ovako.

No dovoljno pričah o Osaki i tom tragičnom dešavanju u SAD. Vratiću se na temu koja me je dodrinula, a to je Novakova žrtva da pokaže zube ATP i WTA organizaciji zbog ovakvih odluka i to baš u trenutku kada niko ne bi ni sanjao da će doći. Polufinalni meč je prebrodio sa neverovatnim zdravstenim problemima, sledećeg dana je imao već finalni meč protiv Raonića i nakon toga svega on stavlja sebe u drugi plan i sa istomišljenicima pravi organizaciju PTPA. Iscrpljen, osvojena titula, US Open se igra već nakon jednog dana pauze, novca na računu u banci da niko ne može prebrojati… A on, šta radi? Ima sastanak sa ostalim igračima i donosi odluku koju niko nije(reći ću i niko se nije do sada usudio), a u interesu je svih koji se bave ovim sportom. Aplaudiram ponovo. Ne mogu da vam opišem kako se osećam. On čini nešto što niko ne bi a da je na njegovom mestu. Vidimo slične njemu(po uspesima i novcu osvojenom kroz tenis) sede kod svojih kuća i čak kritikuju tu odluku, sami znaju zašto to čine.

Twitter

Manje više me dotiču reči tih tenisera čija imena i ne želim ovom prilikom da pomenem jer nijednog trenutka nisam iz njihovih dela stekao utisak da se bore za druge već samo za sebe, več reči jednog kolege. Novinar Gardijana se usudio da kritikuje ovu odluku o osnivanju organizacije rekavši „ovo je užasan trenutak da pokrenu ovu priču“. Gospodine Mičel, vraćam se ne deo o kojem pričah gore, da li je Osakin potez bio u pravom trenutku kada posle šest meseci u kojima su isti teniseri o kojima pričate da su grcali bez posla ona kaže da ne želi da igra tenis jer se oseća kako se oseća? Skoro pa bih podelio(naravno da ne bih) sa Vama mišljenje da apsolutno tog dana niko nije imao želju da igra umesto nje ili pak sem nje(mislim na ostale učesnike) u polufinalu jednog Mastersa jer zašto bi? U igri su samo par stotina hiljada dolara i plasman u finale jednog nimalo bitnog turnira. Osaki taj novac ništa ne znači, kao ni Novaku zar ne? Ili njoj ipak znači a Novaku ne jer teniser iz Srbije ima nekoliko miliona više na računu u banci pa to ipak stvara problem u celoj priči? Pročitajte šta ste izjavili pa se zapitajte da li ste bili objektivni. Ne treba, već smo shvatili da ste subjektivni a možda Vam je Novak i antipatičan.

Novak Djokovic (Photo by Saeed KHAN / AFP)

Zašto konstantno postoji potreba da se usmeri prst ka Đokoviću kada on nešto preduzme i pokrene u korist svih, a to isto biva izbačeno iz konteksta i protiv njega?! Stvarno ne mogu da razumem! Stvarno mi je više muka od svih tih napada na njega iako sa dotičnim nikad nisam imao priliku da razgovaram lično i da ga upoznam kao osobu, ali imam utisak da čini dobre stvari i ima dobre namere ali iste većinom „aristokrate“ protumače kao apsurdne. Dokle više ataci na ovog momka?! Dokle treba da dokazuje da ovom sportu želi dobro?! Isto tako njegovi uspesi kao nijednog tenisera u istoriji, do kada će se na njih gledati kao da su nevažni?! I kada obori većinu preostalih rekorda u ovom sportu i tada će biti „ma ipak on nije najbolji“?! Šta vam je ovaj momak iz Srbije skrivio?! Ah da, sve već rekoh u rečenici pre ove.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Pitam se kako na terenu, ali i posle ovog najnovijeg dešavanja, i van njega- odakle ovom Đokoviću dolazi sva ta energija, ova volja? Ovo je borba sa vetrenjačama, ali on kao Don Kihot ne odustaje. Nastavlja da se bori jer ima jasan cilj i motivaciju ispred očiju. Neverovatan momak! Nije da Srbija nikad više neće imati takvog sportistu, već možda i svet. Šaljemo ti pozitivnu energiju Novače da i na US Openu učiniš ono što činiš od početka 2020. godine.

Za kraj ću reći samo broj četiri. Novak zna zašto. Idemoooooo!!!

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, Grend Slem, Kolumna, Masters, Masters u Sinsinatiju, Naomi Osaka, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Tenis blog, Teniseri, Turniri, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.