02/03/21 - 20:21h

(Blog) Zašto Federera nazivaju najboljim svih vremena?

 

Mnogo je polemika na ovu temu. Možete pročitati milion verzija “ovaj ili onaj je najbolji svih vremena”, ali najčešće će se u tim tekstovima naći ime sada već vremešnog Švajcarca. Pokušaću kroz ovaj tekst da objasnim, ali ne i da potvrdim, zašto je to tako.


Tenis je vrlo specifičan sport. Iza nas je Australijan Open koji je osvojio najbolji sprski teniser svih vremena. Imali smo prave „rolerkostere“ od mečeva počevši od duela sa Fricom, ali kada je došao do finala, Novak ne da je pokazao da mu nema ravnog u Melburnu, nego je fenomenalnog Medvedeva ostavio bez osvojenog seta. Bez osvojenog seta! Vau!

Krenuh od Novaka jer je njegovo ime takođe u konkurenciji za tu nezvaničnu titulu najboljeg svih vremena, ali možda najmanje zastupljeno u odnosu na drugu dvojicu kandidata. Da li je ovo pravedno? Hm… Pitanje na koje će svako morati sam za sebe da odgovori, a ja ću u ovom tekstu izneti svoj stav.

Rekordi Rodžera Federera

Švajcarac definitvno važi za jednog od najboljih koji su igrali tenis. Neosporne titule (u kakvoj konkurenciji je nešto drugo, ali o tome ne želim, jer na taj način mogu direktno vređati njegove konkurente tokom početka ovog milenijuma i onda bih bio kao svi ostali koji vređaju srpskog tenisera konstatacijama da je Švajcarac uspešniji od njega), mečeva za pamćenje, gracioznost u njegovoj igri koja pleni, rekordi… Rekordi. Ovo mi je ključna tema. Da bi neko bio nagrađen titulom najboljeg svih vremena u mojim očima mora da ima osnovu u vidu nekih rekorda. Zar ne? Do pre neku godinu stvarno su Rodžerove brojke delovale nestvarno- 20 grend slem titula, 310 nedelja na prvom mestu ATP rang liste, osam titula na jednom grend slemu koga nazivaju turnir svih turnira, 103 titule ukupno osvojenih u karijeri i mnoštvo drugih, možda ne tako bitnih rekorda.

Nadal, Federer, Djokovic

2021. Hm… Kako da počnem? Rekoh 20 grend slem titula. Vau. Ali toliko titula sada u svojoj sobi sa trofejima ima Rafael Nadal. Novak takođe nije daleko sa 18. Kakve brojke. Ali Rodžer nije jedini i usamljen na vrhu ove lestvice, naprotiv, pitanje je trenutka kada se više neće nalaziti na prvom mestu koje sada deli sa Rafom. Broj nedelja na prvom mestu ATP rang liste. Ovde već odbrojavamo i čekamo ponedeljak kada će Novak biti ispred Švajcarca i nastaviti da mu „beži“. Hmmmm… Osam titula na jednom grend slemu. Nestvarno. Nadal? Da li neko broji koliko je titula osvojio na Rolan Garosu? 13? Đoković na Australijan Openu 9 Hm…? Ok, Vimbldon je poseban, ali Novak na Vimbldonu ima pet titula i da je prošle godine ovaj turnir bio odigran gotovo sam siguran da bi imao još jedan pehar više sa ovog turnira. Neću da osporim Švajcarcu uspeh na ovom turniru, ali isto tako ne želim da se rugam Rolan Garosu, Australijan Openu i US Openu, gde su neki bili daleko dominantniji od njega. Poslednja stvar koju rekoh 103 titula na Turu. Nadal i Novak imaju po 86, odnosno 82, ali ispred Rodžera je Konors sa 109 trofeja. Hm… “Rodžerovci”, šta je sa rekordima i dominacijom? Ugasila se?

Fenomen – marketing

Dolazim do presudnog dela ove mozgalice. Tiče se marketinške vrednosti sportista. Kako bih ovaj fenomen najbolje opisao uzeću neka imena iz drugih sportova. Majkl Džordan. Da li ima osobe koja se ne divi ovom Amerikancu? Verujem da, ako ih ima, to je mali broj. Kakav košarkaš. Vau! Ali da podvučem crtu- najviše titula u NBA ligi ima Bil Rasel 11 (iz 13 sezona!!!) Majkl ima „samo“ 6. Najviše postignutih poena u NBA ligi ima Karim Abdul Džabar, preko 38.000, dok je Džordan na petom mestu sa 6.000 poena manje. Najviše poena na jednoj utakmici Vilt Čemberlen okruglo 100, a pritom je još u pet navrata postizao više poena od Majklovih maksimalnih 69 koji su dovoljni za „samo“ 12. mesto ove liste. Da kažem da je u vremenu kada je Čemberlen igrao nije bilo linije iza koje pogodak važi tri poena? Hm… Pa imalo je i boljih od Džordana po ovim ciframa, zar ne?

Fudbal. Ronaldo, Pele, Mesi. Neću previše o njima, jer je polemika oko ove trojice još veća nego u tenisu. Ko je najbolji svih vremena od njih trojice? Mesiju osporavaju što je igrao samo u Španiji, Peleu što je fudbal u to vreme bio daleko lošijeg kvaliteta nego danas, Ronaldo je prepotentan i ne igra za tim, već samo za sebe, itd.

Šta povezuje Federera, Džordana, Ronalda i Mesija (Pelea ću namerno izostaviti jer je kao mnogi uspešni teniseri igrao u vremenu kada nismo imali sve „na dohvat ruke“)? Neverovatan marketing. Da li da na tren spomenem uspešne sportiste iz bazena, recimo Felpsa i našeg Čavića? Neću, otišao bih previše široko, ali ovi sportisti su toliko zastupljeni na svim digitalnim uređajima kroz njihove sponzore, da je prosto nemoguće zaobići ih u jednom danu. Najuspešnije firme sportske opreme, proizvođača napitaka, satova, automobila, mobilnih telefona i tako dalje svakodnevno kroz ove sportiste uspešno reklamiraju svoje proizvode a samim tim i same sportiste, da su i oni kao i sama firma, jelte, najbolji. A da li su? Ili mi tu informaciju nesvesno prisvojimo, jer nam se tako prezentuje? Da li sam vas upravo naveo na to da razmišljate da li je „Rolex“ stvarno najbolji sat ili pak da li je „Koka Kola“ stvarno bolja od „Pepsija“ ili obrnuto? „Ajfon“ ili „Samsung“? Svako će sam doneti svoj zaključak, ali tako i ja svoj.

Marketing je u današnjem digitalnom vremenu bitniji od svih osvojenih titula, jer se upravo kroz mobilne uređaje poistovećujemo sa najuspešnijima na svetu ili sa onima koji su veoma uspešni i imamo tendenciju da postanemo upravo kao oni. Da li je to ispravno? Ne znam. Ja sam od onih koji su stava da je svako poseban i da treba da ostane svoj, a ne da teži da bude nečija kopija. Možda grešim ovim što rekoh, ali oprostićete mi jer sam živo biće, a živa bića greše.

Ko je najbolji svih vremena?

Završavam ovaj blog pitanjem iznad: Ko? Odgovor svako zna za sebe. Najverovatnije će to biti naklonost prema nekome od spomenute trojice o kojima diskutuje ceo teniski svet. Neko će reći Novak jer je „naš“ i ima rezultate za divljenje; neko će reći Rodžer jer je Švajcarac postao neka vrsta sinonima za tenis; dok će se neki opredeliti za Nadala jer takođe ima neverovatne brojke po pitanju raznih rekorda. Mislim da je fer podvući crtu kada sva trojica donesu odluku da ne nastupaju na teniskim terenima i onda reći e „on“ je najbolji svih vremena. Za mene je jedna stvar sigurna- nimalo se ne radujem danu kada na terenima ne bude stajao ni jedan od njih trojice jer će za mene tada tenis stati. Oni su za mene „tenis“.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, ATP Rang Lista, Australian Open, Grend Slem, Kolumna, Novak Đoković, Rafael Nadal, Rang Lista, Rodžer Federer, Rolan Garos, Tenis blog, Teniseri, Turniri, US Open, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.