05/02/20 - 19:35h

Pronašla je kamen. Izbrusila je smaragd. Jelena Genčić

 

„Da li je ovo realno?“ – pitao se Viktor. „On je najbolji teniser.“ – rekao je Tipsarević. „Verujem u njega.“ – govorio je Zimonjić. A pre 28 godina,verovali su i oni. Dijana i Srđan.


Jelena Genčić

Verovanje je suprotnost znanju. A samo je ona tada znala. Znala je i nije pogrešila. Jelena Genčić. Žena skromnih namera, čudnih stavova, iako neudata, znala je šta ljubav znači, znala je i to bolje od svih.

Trener čuvene Monike Seleš, ispostaviće se mnogo godina kasnije, stvorio je tenisera svetskih razmera, tenisera potpuno različitog od drugih, tenisera i osobu koja deluje da nije sa ove planete. A kako je to tada bilo?

    DA LI STE ZNALI?

  • Jelena Genčić je završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila ceo radni vek kao urednik i režiser u kulturnom programu tadašnje radio-televizije Beograd.
  • Jelena Genčić se u svojoj karijeri istovremeno bavila rukometom i tenisom. Bila je uspešna reprezentativka bivše Jugoslavije u rukometu, dok je u tenisu bila prvakinja Jugoslavije čak 20 puta.

Čudne stvari, čudnu ljubav, čudnu energiju prenosila je jednom malom dečaku, znajući već tada šta će on postati. Učila ga je skraćenom forhend dijagonalom, da, već tada, učila ga je tome. Istim onim udarcem kojim je Novak osvojio Vimbldon i ceo svet, učila ga je već tada. Zato što je znala. I bila je u pravu! Učila ga je ponašanju, govoru i disciplini, upravo za “binu” i to ne bilo koju. Za onu najvažniju, za pobedničko postolje, za podijum, za tron. Pripremala ga je za velike stvari.

Bila je jedinstvena, bila je unikat. Pronašla je kamen. Izbrusila je smaragd. Ne zato što je verovala da će moći, ne zato što je htela bogatstvo, ne zato što je bila drugačija od drugih, već zato što je bila kao on!

Jelena Genčić mu je dala ljude koji veruju, muziku koja opušta, knjige koje prosvetljuju i jednu ljubav koju voli. Dala mu je sve. Duguje joj sve. I sve joj je i vratio.

Jelena Genčić

Sklop vere, istrajnosti i znanja, stvoriće većeg od najvećih. Neki su odmagali, neki pomagali, mnogi su verovali.

A ona?

Ona je to već znala. I bila je u pravu!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Jelena Genčić, Novak Djoković, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.