01/02/20 - 17:36h

Legenda živi. U Rod Lejverovu čast!

 

„Previše je sitan i ne deluje kao da bi mogao da postane igrač.“


ATP, Rod Laver

1968. godina označava prekretnicu u profesionalnom i amaterskom tenisu, rekordi se beleže, pamte i značajnije sume novca ulaze u igru. Većina nas zna par čuvenih rekorda koji se pominju iz dana u dan, iz godine u godinu. Ali, šta je bilo pre početka Open Ere, ko je dominirao, kakvi se rekordi kriju iza toga, sve ređe i ređe se pominje.

Australija je zemlja popularnih tenisera i iz nje nam dolaze imena kao što su Džon Njukom, Ken Rouzvol, Henri Hopman, Roj Emerson, Margaret Kort, Patrik Rafter. To su sve bivše teniske legende, spadaju u grupu „malo starijih“ i neki od njih više nisu među nama. Ali upravo iz te grupe pojavio se jedan čije ime će da živi večno, a možda i duže od toga. Australijanac nižeg rasta zapečatiće rekord koji ni dan danas nije oboren.

Podaci variraju od izvora do izvora i nećemo sitničariti u broj dobijenih i izgubljenih mečeva, nećemo se zamajavati ni dužinom karijere ili onim „šta bi bilo kad bi bilo“, jer ono što je ostavljeno govori više od svega.

    Da li ste znali?

  • Popularna „Raketa“, kako su ga prozvali dok je još bio amater, Australiji je doneo pet titula u Dejvis Kupu.
  • Najveći rival mu je bio prijatelj Ken Rouzvol sa kojim je ukrstio rekete neverovatna 144 puta, a skor u pobedama je 80-64.

Dakle, idemo. Kalendarski Grend Slem.

Uspeh star 82. godine ostvario je Američki teniser Don Badž 1938. godine ali je za njega u istoriji sve manje mesta. Open Era je učinila svoje, preokrenula stvari i ostavila samo jednog da uživa u rekordu.

„Lejver je previše sitan i ne deluje kao da bi mogao da postane igrač“ – bile su reči njegovog čuvenog Australijskog trenera Harija Hopmana. Levoruki teniser iz Australije je pored svih osobina koje se pripisuju jednom uspešnom teniseru i zvuče kao kliše, imao i jednu veoma vrednu pomena. Voleo je tenis. Kako drugi kažu, Rod je jednostavno voleo da pobeđuje. A trebao je „samo“ naučiti kako. Za to mu je u godinama aktivnog igranja pomogao upravo Hopman i skromni Rod u svojoj kolekciji broji 200 trojefa (iz profesionalnog i amaterskog tenisa). Prvi je čovek u istoriji koji je prešao cifru od jednog miliona zarade igrajući tenis. Kalendarski Grend Slem ostvario je baš na samom počeku ere, 1969. godine, nezamišljajući razmeru onoga što je uspeo da uradi. Kako je i sam rekao, bio je ponosan. Da će biti jedini? Nikad nije sanjao, ali tako ipak jeste. Njemu u čast, 2000. godine, teniski kompleks Melburn Park dodelio je njegovo ime centralnom terenu.

Rod Laver

Hoće li neko uspeti da ponovi rekord i stane kraj njega da podeli tu čast, Rod se tome nada, ali takav poduhvat je sa vremenom sve teži i teži. Sada Lejver ima 82. godine i redovno gleda mečeve na „svom“ stadionu. I dalje uživa. I dalje je, kao prvi put, zaljubljen u klackalicu koja nema balans. I dalje je, zaljubljen u tenis.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Rod Lejver, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.