05/05/18 - 18:04h

Madridski Masters: Noletova nova šansa u ”Magičnoj kutiji”

 


U nedelju 6. maja startuje Masters u Madridu, a to će za Novaka Đokovića biti još jedna nova šansa da pokaže koliko je povratio staru formu.


Source: Julian Finney/Getty Images Europe

Madrid Open je turnir koji je u Masters seriji takmičenja od 2002. godine. Do 2009. godine igrao se na tvrdoj podlozi i u hali, a od tada na šljaci i napolju.

Godine 2012. Masters u Madridu dobio je plavu šljaku. Bilo je tada mnogo negodovanja, pa je već naredne godine čuvena šljaka u neobičnoj boji zabranjena od strane ATP-a. Od 2013. ovo takmičenje se ponovo igra na uobičajenoj šljaci.

U početku je turnir bio samo za muškarce, a 2009. kada je promenio podlogu, na njemu su počele da se takmiče i teniserke.

Prvi osvajač ovog Mastersa, 2002. godine bio je Andre Agasi. Domaći teniser Rafael Nadal drži rekord sa osam odigranih finala, pet osvojenih titula, tri vezana finala, i dva osvojena trofeja u nizu, 2013. i 2014. godine.

U dubl konkurenciji najviše titula (5) imaju Bob i Majk Brajan i Daniel Nestor.

Naš teniser Novak Đoković osvajao je ovo takmičenje dva puta, 2011. i 2016. godine, a isti broj trofeja iz Madrida ima i Nenad Zimonjić koji je u dublu trijumfovao 2009. i 2014. godine.

Što se tiče ženskog dela takmičenja, prva šampionka, 2009. godine bila je Dinara Safina. Rekord sa najviše osvojenih titula (dve) drže Petra Kvitova, Serena Vilijams i Simona Halep, a Rumunka je odigrala i najviše finala (tri). Za devet godina, koliko se turnir u ženskom delu održava, najveći broj trofeja u dublu (dva) imale su Sara Erani i Roberta Vinči.

Srpske teniserke nisu imale sreće na ovom turniru, pa u istoriji nijedna nije uspevala da stigne do finala.

Turnir u Madridu počinje šestog, a traje do 13. maja. Titule brane Rafael Nadal i Simona Halep, a posle dve godine od poslednjeg trofeja u Španiji, na madridskoj šljaci ćemo ponovo videti Novaka Đokovića.

Posle nekoliko meseci od operacije lakta i nekoliko lošijih rezultata, postavlja se pitanje u kakvoj će formi Đoković na teren u Madridu. Nema sumnje da se fanovi srpskog tenisera širom sveta nadaju najboljem.

Direktne prenose mečeva iz Madrida možete gledati na našem portalu.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Masters, Masters u Madridu, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.