27/09/21 - 16:45h

Zvali su ga rđavi

 

Teniski svet je prepun dobrih tenisera koji prosto nisu mogli da ostave bolji utisak zbog senke tri najveća igrača ali svakako zaslužuju svoje mesto među najboljima.


Lleyton Hewitt

U grupu takvih igrača spada i jedan od najboljih Australijskih igrača u istoriji tenisa. Svoju profesionalnu tenisku karijeru započeo je 1998. godine i iste godine osvojio svoj prvi ATP turnir u rodnom gradu Adelejdu pobedivši na tom putu Andrea Agasija. Tada je imao 17 godina.

Veoma mlad, ali takođe veoma uspešan, Lejton Hjuit postao je najmlađi teniser na svetu koji je došao do pozicije broj 1 na ATP rang listi 19. novembra 2001. godine kada je imao samo 20 godina i 268 dana. U toku svoje karijere koja je trajala 18 godina osvojio je 30 titula. Od mastersa osvajao je samo Indijan Vels dva puta, a gubio u 5 finala, a na Grend Slemovima je ostvario polovičan uspeh. Osvojio je US Open 2001. godine i Vimbldon 2002,a izgubio je još dva finala.

Bio je kvalitetan igrač i tenis je igrao uvek protiv najboljih. Protiv Rafaela Nadala je ostvario međusobni skor od 4 pobede i 7 poraza, gde ga je u početku njihovih susreta uvek pobeđivao. Protiv Novaka Đokovića nije bio ni blizu uspešan jer ga je pobedio jednom, a izgubio čak 7 puta, dok je najveće rivalstvo ostvario protiv Rodžera Federera sa kojim je igrao 27 puta. Uspeo je da ga pobedi 9 puta.

Iza nadimka „rđavi“ koji je imao ne krije se neka ružna ili spektakularna priča. Njemu je nadimak dao bivši Australijski teniser Daren Kejhil govoreći da ga Lejton podseća na jednog glumca imena „Rusty“ što može da se prevede kao „rđav“. Na poziciji broj 1 ATP rang liste proveo je 80 nedelja. Dva puta je osvajao završni Masters, pobedio u 616 mečeva od 878 i za reprezentaciju dva puta osvajao Dejvis Kup. Svoj poslednji meč u singl konkurenciji odigrao je 21. januara 2016. godine na Australijan Openu izgubivši od Davida Ferera, dok je dubl nastavio da igra sve do 2020. godine.

„Rđavi“ igrač je tako ostavio traga u svetu tenisa uz izuzetne uspehe i dostignuća sa istorijskim rekordom koji čak ni velika trojka nije uspela da obori, a kako stvari trenutno stoje, neće se to desiti sigurno još dugo. On je najmlađi teniser na svetu koji je došao na prvo mesto. Lejton Hjuit.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Lejton Hjuit, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.