04/03/24 - 13:47h

Preokret u “slučaju Rubljov”: Rusu vraćaju i novac i poene

 

Žalba ruskog tenisera na epilog skandala u Dubaiju je usvojena.


Foto: Getty Images North America

Veliku buru u teniskoj nedelji za nama izazvala je diskvalifikacija Andreja Rubljova pred kraj polufinalnog meča u Dubaiju protiv Aleksandera Bublika. Podsetimo, Rus je vikao na linijskog sudiju nakon, ispostaviće se, poslednjeg poena na meču, jer nije pozvao aut. Drugi linijski sudija, koji razume ruski, potom je prišao glavnom sudiji i rekao da je Rubljov ružno opsovao linijskog sudiju.

Sudija u stolici je pozvala Supervizora, koji je nakon par minuta razgovora sa linijskim sudijom i Rubljovom, doneo odluku da diskvalifikuje Rusa. Glavni sudija Blej je pokušavala da vrati snimak, da ustanovi šta se dešavalo, ali to je bila druga opomena za Rubljova i Supervizor je brzo prelomio.

Andrej je tvrdio da je govorio na engleskom, a ne na ruskom. Čak je i Bublik insistirao da se meč nastavi, ali Supervizor Ronald Hepfer poverovao linijskom sudije, ne Rubljovu, i rešio da prekine igru.

Odlukom ATP-a, Rubljovu je prvobitno oduzet sav novac, ali i bodovi koje je zaradio do tog trenutka na turniru, da bi ATP nakon žalbe tenisera potvrdio da je odluka opovrgnuta. To znači da će mu biti vraćeno 200 poena, i da će ostati na petom mestu ispred Zvereva, koji bi ga prestigao da je prvobitna odluka ostala na snazi.

Andrej će zbog nesportskog ponašanja biti kažnjen sa 36,400 dolara, ali taj novac će samo biti oduzet od 157,755 dolara koliko je zaradio plasmanom u polufinale Dubaija.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Andrej Rubljev, ATP, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.