07/09/15 - 08:27h

Novak odoleo zadatku! Četvrtfinale je tu! Reket ponovo žrtva! (Analiza)

 


Jeste da je dosad dobio svoje mečeve sa maksimalnim učinkom, ali kada dođe vreme za velike mečeve, normalno je izgubiti set. Normalno je slomiti reket. Važna je pobeda, a to je ono što je Novak Đoković postigao u prethodnom meču čime je obezbedio četvrtfinale.

Novak

Protvnik sa druge strane bio je Roberto Bautista Agut, španski teniser. On je prvi teniser koji je Novaku oduzeo set na ovogodišnjem US Openu. Niko pre njega nije to uradio. Rezultat meča bio je 6-3, 4-6, 6-4, 6-3 za Srbina.

Prvi set

Prva dva seta su trajala po 50-ak minuta. Prvi set otišao je Novaku, a drugi Špancu. I Novak i Roberto su imali siguran start meča. Lepo su servirali, ali i pružali kvalitetnu igru. Nije se španski teniser uplašio protivnika, videla se motivacija kojom raspolaže i koja ga je terala napred. Ali iskustvo koje ima Novak može pobediti svačije samopouzdanje. Približan je bio procenat ubačenih prvih servisa- 61% na Novakovoj strani, dok je protivnik imao 59% uspešno ubačenih servisa. Imao je Novak više brejk šansi, ali ona koju je realizovao je došla u osmom gemu. Time je ostvario vođstvo od 5-3, a onda i odservirao za set. Novak je u tom prvom setu imao 15 vinera, više od protivnika, ali je imao i više neprisiljenih grešaka.

Roberto

Drugi set

S obzirom na ozbiljno vođstvo koga je bio svestan, Novak napada protivnika i u narednom setu. Nakon sigurnih prvih gemova, već u trećem gemu popušta Bautista i Novak prelazi u vođstvo ood 2-1, koje je i povećao uz svoj dobar servis na 3-1. U sedmom gemu je servirao Španac i Novak je tu imao dve brejk lopte, ali ih nije iskoristio. Osvetilo mu se to već u narednom setu jer je izgubio taj gem i rezultat je bio izjednačen. U devetom gemu nakon dužeg vremena i odigranih gemova Bautista prelazi u vođstvo. I što je za njega bilo važnije, uspeva da izbori novi brejk i potpuno se vrati u meč. Novak je bio u problemu. Statistika seta pokazuje da je Novak i sada imao kvalitet udaraca na svojoj strani, ali morao je da smanji greške. Imao ih je čak 14, a protivnik samo 6. Nervoza se osećala.

Novak

Treći set

Ali sve je to Novak. I kada ne pruži najbolju igru, ta igra je nečija najbolja igra u karijeri. Iako je Španac vršio pritisak i u trećem setu, Novak je rešio da stavi tačku. U drugom gemu kada je Srbin servirao bilo je problema. Dugo se igrao taj gem, ali bez brejk šansi. Španac je korektno servirao u narednom gemu. Uzvratio je i Novak za 2-2, ali je takođe uspeo da napravi presiju u petom gemu i isplatilo se. Brejk prednosti i čuvanje te prednosti do kraja popravljaju rezultat na način koji je Novak želeo. Sada je Španac imao 3 vinera više, po greškama su bli vrlo približni. Novak je imao nešto slabiji procenat ubačenog prvog servisa u odnosu na prethodni set, ali je ta brojka opet dominirala nad protivnikom.

Novak

Četvrti set

Od devet odigranih gemova u četvrtom setu čak 6 su bili brejkovi. Prvi brejk napravio je Novak već u prvom gemu. Poveo je sa 2-0, ali je u četvrtom gemu usledio ribrejk i rezultat se poravnao. Opet u narednom gemu pravi Srbin pritisak i vodi sa 3-2. Novak je imao više asova u meču. Bilo ih je 8 naspram protivnikova 3. Kriknuo je Novak po završetku tog petog gema, video se njegov značaj za srpskog asa. Tražio je svoju igru Novak, morao je izvući ono najbolje da bi slomio protivnikov otpor. U sedmom gemu je Novak napravio brejk i to bez izgubljenog poena. Sada je trebalo samo odservirati. Ali, kao da je SAMO laka reč. Protivnik vraća brejk u tom gemu i 5-3 je za Novaka. No, pritisak je još uvek bio na protivniku, jer je Novak još imao jedan brejk prednosti. I Novak je taj pritisak pretvorio u pobedu. Maestralno je odigrao taj gem, i pri 40:30 iskoristio brejk loptu koja je ujedno i rešila meč u Novakovu korist.

Novak

Sledeći protivnik- ponovo Španac. Felisijano Lopez. U 5 mečeva koje su igrali, 5 puta je pobedio Novak. Sada držimo palčeve i za šestu pobedu. Napred Novače!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Analiza, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.