11/01/16 - 17:36h

NIKO KAO ON: Rod Lejver još uvek čeka nepogrešivog

 

Njegovo puno ime i prezime je Rodni Džordž Lejver. On je posmatrao ostale tenisere sa vrha ATP liste punih sedam uzastopnih godina. On je pravi teniski mag i iza njegovog imena i prezimena stoje godine rada, godine uspešne karijere, pregršt trofeja i rekorda. Danas kada gledate prvi gren slem sezone, čućete da arena u kojoj igrači odmeravaju snagu nosi ime upravo po ovom čoveku, koga zovu Rod, pa otud i ime Rod Lejver Arena.

Rod Laver

Rod Laver

Ovaj čovek je istorijsko ime u belom sportu, brojne titule i pobede, rekordi i brojke pričaju sami priču o ovom bivšem australijskom teniseru. On je živa istorija belog sporta. Rođen je 09.08.1938. godine u Rokhemptonu, Kvinslendu (Australija). Trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u sunčanoj Kaliforniji. Nijedno finale u zemlji koala ne može proći bez obraćanja upravo ovog čoveka svetskom auditorijumu.

U svojoj karijeri je osvojio preko 200 turnira, zaradio preko 1,5 milion dolara, postavio istorijske rekorde. Osvajač je 3 titule u Australiji, 2 Rolan Garosa, 4 Vimbldona i 2 US Opena. On je JEDINI teniser koji je uspeo da osvoji sva 4 gren slema u istoj sezoni, i to 2 puta. Jednom je to uspeo dok je još svrstavan u amatere, a drugi put mu se to desilo u profesionalnoj karijeri 1969. godine. Za Lejvera nije postojala omiljena podloga. Ovaj levoruki teniser je doživeo jednake uspehe na svim podlogama i s razlogom se smatra jednim od najboljih tenisera svih vremena. Često su ga opisivali kao “tehnički nepogrešivog tenisera”. Naročito je isticana činjenica da je on bio veoma snažan teniser, veoma brz, težak za lobovanje, sa izvanrednom snagom šake, koja mu je omogućavala da ima kontrolu nad udarcima i dok je u pokretu, što je frustriralo protivnike.

Rodni Lejver

Rodni Lejver

Šampion je u amaterskoj karijeri bio i u Australiji i u Americi u juniorskim danima. Zvali su ga “Rocket” (Raketa). Profesionalno se počeo baviti tenisom od 1962. godine, nakon osvajanja Dejvis kupa pod okriljem australijske reprezentacije. Već 1965. se probio na čelo ATP liste. Interesantna je i činjenica da je njegova karijera povezana i sa starom erom tenisa, a uspesi su se nastavili i u Open eri. On je postao prvi šampion Vimbldona u novoj Open eri 1968. pobedivši još jednog velikana Artura Eša, po kome stadion na kome se igra US Open nosi ime.

Najveća rivalstva iz doba kada je Rodni igrao, su sa Rojom Emersonom i Kenom Ruzvelom. Rod Lejver je sa reprezentacijom Australije uspeo da čak 4 puta uzastopno osvoji trofej u Dejvis kupu.

Priznanje Rodu Lejveru u Melburnu

Priznanje Rodu Lejveru u Melburnu

I sam Rodžer Federer koji se po mnogima smatra najvećim teniserom svih vremena, izjavio je jednom prilikom da nije video boljeg tenisera od Roda Lejvera. Ispred Rod Lejver Arene danas stoji jedna simbolična figura sa likom i telom ovog tenisera, koji još uvek živi, a i kad više ne bude fizički prisutan, živeće njegovi rekordi i titule i govoriti njegovo ime kroz istoriju – novim naraštajima, novim teniskim čudima.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Tenis Video, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.