18/02/16 - 09:13h

Na današnji dan: Lendl u meču bez sudija

 


Na današnji dan, pre više od 30 godina su u meču prve runde u Delrej Biču dvojica tenisera Ivan Lendl i Leri Stefanki igrali deo meča bez prisustva sudija. Oni su sami preuzeli tu ulogu na sebe, a publika im je glasno stavljala do znanja koji je trenutni rezultat meča. Neverovatno, zar ne?

Izvor: telegraph.co.uk

Izvor: telegraph.co.uk

“Šampion za koga publika nije marila” – bio je jedan od naslova u Sports Ilustrejdu, “ledeni” teniser, čovek koji bi kući odneo sveže osvojen trofej bez ijednog osmeha. Pogađate – Ivan Lendl. Kada bi ga pitali da li smatra da ga pubilka voli, rekao bi: “Da, ali ljudi očekuju još nešto od mene. E to nešto im ne mogu pružiti. Ne znam kako da izigravam klovna.”

Ali, da može i ume Ivan da pokaže tu stranu za koju je mislio da ne postoji, tog klovna kako on kaže, pokazalo se davne ’85. kada je nakon odigranog meča bez sudija izašao na mrežu da se rukuje sa protivnikom, a onda se pravio kao da je sudija tu pa je “pozdravio” i njega, na šta je publika reagovala gromoglasnim aplauzom.

Reč je o italijanskom sudiji Luiđiju Barambilji. On je surovi profesionalac, ali toga dana nisu stvari išle u željenom smeru. Prvo je Stefankija stalno oslovljavao sa “StefanSki”, a onda je pri 6-2, 3-0 u korist “ledenog” i 40-15 u tekućem gemu sudio ispravan prvi servis, iako su obojica tenisera videli da je loptica izašla u aut. Praveći se kao da ništa nije bilo, on je saopštio da je gem gotov (4-0). Logično, Leri je zahtevao objašnjenje na šta je Italijan odgovorio kaznom od 0-15 u narednom, petom gemu zbog “gubljenja vremena”.

Izvor: telegraph.co.uk

Izvor: telegraph.co.uk

Priča se dalje odvija tako što Lendl odbija da prihvati poen u svoju korist braneći Lerija. Sudija zatim napušta teren da bi se žalio nadležnom Tomasu Karlsbergu. Ivan i Leri, koji su prijatelji i van terena, odlučili su da mirno nastave meč. Par minuta kasnije, sudija se vraća i pokušava da nastavi meč, ali teniseri više nisu želeli da ga slušaju. Odlazi Italijan sada definitivno sa terena, a za njim i linijski sudija. Teniseri do kraja meča igraju bez sudija, dok publika glasno uzvikuje rezultat. Pravila belog sporta su takva da je ovakva situacija potpuno dozvoljena, i stoga nije kažnjiva. Meč je priveden kraju sa 6-2, 6-0 u korist Ivana. Igrači su priznali da im je bilo zabavno, a i publici se svidelo to što su gledali u ovom meču. Zaključili su ipak da taj dan jednostavno nije bio Luiđijev i da mu ne treba zamerati takvo ponašanje. Eto, da se može i bez sudija, uverili su nas još pre 30 godina.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   ATP u Delrej biču, Teniseri, Turniri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.