28/06/19 - 18:37h

Jagode, šampanjac & kiša: (ne)pisana pravila Vimbldona

 

Treći grend slem turnir sezone je drugačiji i posebniji od svih drugih. Englezi su uspeli da promene neka tradicionalna pravila i tabue, a da opet sačuvaju nivo koji su postavili davne 1877. godine.


Nedelja u prvoj sedmici na Vimbldonu je slobodna, reklame oko terena su zabranjene, a 2009. godine napravljena je možda i najveća promena – postavljen je krov na centralnom terenu.

Boje – bela, zelena i ljubičasta

Od svog premijernog izdanja, na takmičenju u Londonu igrači su dužni da nose belu opremu. Godinama unazad teniseri i teniserke dobijaju opomene na račun svoje opreme. Recimo, 2002. Ana Kurnjikova je na treningu morala presvući crni šorc koji je nosila ispod suknje; Eženi Bušar iz Kanade je prošle godine dobila opomenu zbog crnog grudnjaka ispod haljine, a Nik Kirjos je traku za glavu u zvaničnim bojama turnira morao da okrene – belo je zakon na terenu! Andre Agasi je zbog tog „zakona“ izbegavao treći grend slem.

Pored bele, u upotrebi su i zelena i ljubičasta boja kao zaštitni znak Sveengleskog teniskog kluba na travi. Od 1909. do 2006. godine sudije, sakupljači loptica, supervizori… nosili su „vimbldon zeleno“, a onda je u tim dizajnera uvšten Ralf Loren. On je po ugledu na stara odela, osmislio plavo-bež odela za sva ova lica.

Kiša

Zimbio.com

Nemoguće je zamisliti Vimbldon bez kiše. Tamni oblaci nad terenima su sastavni deo turnira i njegove istorije. Iako je kiša stalni gost, organizatori su se godinama trudili da ispoštuju pravilo o slobodnoj nedelji u prvoj sedmici takmičenja. Od toga su odstupili samo 1991, 1997. i 2004. godine. Kako bi olakšali odigravanje mečeva, na centralni teren je 2009. postavljen krov, dok se o pokrivanju ostalih terena i dalje ćuti.

Ravnopravne nagrade

Žene su na Vimbldonu počele da se takmiče 1884.godine, a od 1968. su takmičari profesionalci i dobijaju novčane nagrade za svoje rezultate.

Fond za nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji do 2007. se nije delio na 50:50. Venus Vilijams se najglasnije borila za jednake fondove, a upravo je ona prva šampionka kojoj je uplaćena ista suma kao i pobedniku u muškoj konkurenciji. Ona i Rodžer Federer su te godine inkasirali po milion i 30 hiljada evra na ime pobede u Ol Ingland Klubu.

Jagode i šlag

Čini se kao nemoguća misija da odete u London, sedite na tribinama i posmatrate tenis, a da ne probate jagode sa šlagom.

Englezi i tu imaju pravila – jagode se beru dan ranije, na Vimbldon stižu oko 5.30 ujutru, kako bi bile sveže i očišćene za posetioce turnira. Posuda sa oko deset jagoda prelivenih šlagom košta 2,50 funti (nešto više od tri evra), a procenjuje se da se pojede oko 28.000 kg jagoda za vreme grend slema. Pored ovog tradicionalnog voća koje je dostupno svim posetiocima, u ponudi su i brza hrana, ali i jela i pića (uključujući i dijetalna) za one sa nešto dubljim džepom.

Kraljevska porodica

Za sve, pa i za tenis, u Londonu se pita kraljevska porodica. Tako je kraljica Elizabeta pokrovitelj, a princ Džordž (vojvoda od Kenta) direktor Sveengleskog teniskog kluba na travi. Igrači su bili dužni da se po ulasku i izlasku sa terena poklone kraljevskoj loži ukoliko je neko od članova porodice prisutan (najčešći gost bila je princeza Dajana). Od 2003. ovaj način pozdravljanja je, odlukom vojvode od Kenta rezervisan samo za kraljicu i princa Filipa.

Sama Elizabeta II nije se često pojavljivala na terenima Ol Ingland Kluba. Svečani prijem na terenima trećeg grend slem turnira za kraljicu je priređen 2010. godine. Bio je to njen prvi dolazak još od 1977.godine, a u dočeku je učestvovao naš najbolji teniser Novak Đoković.

Oslovljavanje

2009.godine, napravljeno je nekoliko izmena u pravilima za oslovljavanje takmičara. Na semaforima je uvedeno pisanje punog imena i prezimena, bez inicijala.

Zimbio.com

Takođe, do te godine su se dame oslovljavale sa „Miss“ (gospođica) i „Mrs“ (gospođa), dok se „Mr“ (gospodin) koristilo samo za amatere, ne i za profesionalce. Kod udatih teniserki se iza imena pisalo ime i prezime muža.
Kod objave rezultata na mečevima koje igraju dame koristi se prefiks „Miss“, a u muškoj konkurenciji „Mr“ se spominje samo u slučaju kad igrač traži čelendž.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Grend Slem, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.