11/11/15 - 21:17h

Beker: Novak je još uvek gladan dominacije! (Intervju)

 


Jedan od najvećih igrača tenisa u istoriji ovog sporta i aktuelni trener Novaka Đokovića – Boris Beker je otvoreno pričao za čuveni L’Ekip o svom odnosu sa Novakom kao i dosadašnjim uspesima.

Boris

Nemac se slaže da je 2015. sigurno jedna od, ako ne i najbolja godina u karijeri nekog tenisera ikada:
“Prikazao je neverovatnu konstantnost – odigrao je 83 meča i izgubio samo pet, ali što je još impresivnije, nije odigrao nijedan loš meč. “Razbijam glavu”, ali ne mogu da se setim još jednog igrača koji je prikazivao takve partije. Reč koja sve to sumira jeste KVALITET. Ne govorim samo o kvalitetu igre, nego i o tome koliko se on daje. Već je osvojio mnogo toga, ali i dalje je gladan pobeda i napretka. Duboko voli tenis – da nije tako, ne bi ulagao toliki trud. Ponosan sam što sam deo njegovog tima.”

Koliko je ta konstantnost bitna, štaviše presudna, kaže i sam trener srpskog asa: “On nema izbora – ako ne napreduje, drugi će ga prestići. Neophodno je da se konstantno dodaju novi elementi u igri, on treba da bude bolji u svim poljima, i tehnički takođe. Novak igra agresivnije, igra sa više samopouzdanja na mreži, a češće i preuzima inicijativu forhendom, što mu omogućuje da poveća pritisak na rivale.”

Nole

Beker kaže da je uvek cilj u igri što više uštedeti energiju, te da on i Novak intenzivno rade na tome: “Sve zavisi od stanja uma. Ako rešiš da se držiš osnovne linije ili ako odlučiš da malo ranije hvataš lopticu, moraš da razumeš kakav će to uticaj imati na tvog protivnika i njegovo pozicioniranje na terenu. To je ključ svega – ako je Novak dobro pozicioniran, lakše mu je da brže završava poene, a krajni rezultat toga jeste manji utrošak energije, to je ogromna razlika. Najbolji primer jeste volej – Novak je bolji na mreži jer sada do nje stiže brže.”

Nole

Taktika je dobitna ako Novak razume na pravi način ono što Beker traži od njega da uradi na terenu: “Uvek sam govorio o taktici, ali pravo pitanje jeste – da li on razume šta ja želim od njega i da li je zadovoljan time? To je najveći izazov. Ali ne bavim se samo ja razmišljanjem, to je timski rad, a ja sam samo kurir. Nije bilo lako jer je Novak već pobeđivao sa drugačijim stilom igre, ali je više vremena provodio na terenu. Sa 22 godine to je u redu, ali danas to više nije moguće. Naš zadatak bio je da učinimo da on prihvati sopstvenu evoluciju.”

Trener prvog tenisera sveta kaže otvoreno da postoje, što je i normalno trenuci kada se on i Novak ne slože. Kako kaže, oni mnogo rade, ali najviše na kvalitetu, manje na kvantitetu i uvek žele da naprave razliku na terenu u odnosu na prethodno prikazano.

Nole i Boris

I Novak je samo čovek, utoliko je neverovatnije sve u čemu je uspeo ove sezone i svih prethodnih: “Period posle Vimbldona, Montreala i Sinsinatija bio je težak i fizički i mentalno, ali uspeo je da se vrati i da osvoji US open. Iskreno, ne znam kako je to učinio. Nisam video nikoga jačeg od njega, ni fizički ni psihički.”

Poraz na Rolan Garosu je definitivno boleo, pa je Bekeru impresivno kako je Novak uspeo da se brzo oporavi nakon toga: “Zaboleo ga je poraz u finalu Rolan Garosa od Stena, patio je. Nije igrao do Vimbldona i zapravo je tek tokom turnira povratio osećaj, da bi na kraju pobedio Federera u finalu. Fantastično, svega nekoliko igrača bi imalo petlju za tako nešto.”

Nole i Boris

Za kraj, Nemac zaključuje da se još uvek može vrlo značajno napredovati, čemu svedoči i poslednji meč sa Marejom: “U nedelju protiv Mareja kvalitet razmena bio je neverovatan tokom 30 minuta, igrali su brzinom od deset hiljada na sat i na 3:2 su obojica pokušavali da dođu do daha. Ali Endi nije mogao da izdrži taj ritam, Novak se bolje nosio sa time. Sada je cilj da se taj nivo održi tokom čitavog meča. Nije ideja imati bolji forhend, nego imati bolji forhend za sat i po, dva. Radimo na tome na treninzima i tokom početnih rundi turnira. U svakom slučaju, nikada ne pravimo dugoročne planove u tom smislu, možda samo turnir-dva unapred.”

Lepo hvali učitelj svog učenika. Da je vredan jeste. Da Beker ima mudrost, ima. Da su obojica šampioni, jesu. Pa Borise, šta je sledeće? Jedva čekamo novu tenisku magiju!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Boris Beker, Intervju, Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.