14/01/16 - 11:00h

Rod Lejver Arena – prva stranica Novakove istorije

 

Huk. Masa koja svim srcem bodri svojega. Ukršteni reketi. Loptica koja seva kao munja iz jednog u drugi ugao terena. Znoj. Trčanje i borba. Krv, ako treba. I onda pobeda. Nečija sreća, a nečiji poraz i lekcija. Da, tako se čeliče šampioni na terenu. Žrtve se podnose da biste mogli da zablistate kao profesionalni teniser. Ali jednom kad se to desi, svaka kap prolivenog znoja, svaki atom energije, kao da apsorbujete ponovo u sebe. Nadoknadite patnju, preovlada sreća i spoznaja da je put koji ste odabrali, a kojim se ređe ide, onaj pravi.

Izvor: ticket merchant

Izvor: ticket merchant

Ima jedno mesto u dalekoj Australiji, zemlji Aboridžina, u nekom čudnovatom gradu Melburnu. Ima jedno bojište gde dva ratnika čine sve da pobede, dok ih posmatra ceo jedan auditorijum ljudi, očiju željnih žara, preokreta, čuda, teniske magije. Ima jedna arena gde se otvara sezona belog sporta. Ima jedna Rod Lejver arena.

Koliko zapravo znate o ovom velelepnom zdanju u kome se odigravaju istorijske bitke, sportske bitke, gde se rađaju šampioni?

Ovaj kompleks smešten je u Melburnškom parku i višenamenska je zgrada u kojoj se dešavaju i teniski mečevi, ali i veliki koncerti svetskih zvezda, košarka, balet, konferencije… Gradnja arene započela je 1985. godine, a arena je dobila svoj konačan izgled 1987. Podaci kažu da je projekat koštao ogromnih 94 miliona australijskih dolara. Naredne 1988. je i zvanično otvorena za prvi Australian Open. Ime je menjala više puta, a danas znamo da je njeno aktuelno ime nastalo u čast velikog svetskog tenisera Rodnija Roda Lejvera, koji je svojevremeno osvajao Australian Open i upisao svoje ime u istoriju.

Kada pričamo o belom sportu, treba reći da je taj početni gren slem sezone turnir koji se igra na tvrdoj podlozi. Objekat ima pokretni krov. Kapacitet arene je oko 15.000 mesta.

ZANIMLJIVOSTI:

  • Pink je pevačica koja je napravila ogroman spektal napravivši neverovatnih 18 koncerata u areni čime je postala osoba sa najviše održanih nastupa u ovom objektu
  • Prvobitna podloga koja je bila sastavni deo arene izazvala je veliku žalbu od strane tenisera, pa je brzo i promenjena, jer su mnoge povrede nastale na terenu pripisivane lošoj podlozi
  • Arena se prvobitno zvala Nacionalni Teniski Centar u Flinderškom parku, pa je preimenovana u Centralni teren, nakon čega će, konačno, dobiti ime po Rodu – Rod Lejver Arena u Melburnškom parku
  • Objekat je projektovala arhitektonska firma Pedl Torp
  • Baš u ovoj areni je Novak Đoković postao prvi teniser koji je u Open eri osvojio 5 titula na Australian Openu
Izvor: melbourne sports tours

Izvor: melbourne sports tours

Verovali ili ne, pokretni krov koji omogućava nesmetano odvijanje predviđenih događaja je težak gigantskih 700 tona i potrebno je oko 20-ak minuta da se arena pokrije. Prvi koncert je ovde imala davne 1988. godine čuvena grupa AC/DC. Inače, arena se nalazi na 2. mestu po kapacitetu u odnosu na ostala zdanja na kojima se igraju prestižni gren slemovi. U toj konkurenciji prvo mesto pripada Artur Eš stadionu.

Samo su najveći koračali njenim tlom. Pobeđivali, priređivali spektakl za tuđe oči, nizali istorijske cifre. Prolaziće i dalje. Podloge se menjaju, događaji nisu isti, ali ishodi jesu, kao igra cifara 0 i 1 u binarnom sistemu: neki pobeđuju, a drugi gube. E pa, Melburne, učvrsti tlo jer stižu giganti koji pomeraju zemlju iz njene ose! Bačen je bumerang! Jedino pitanje je: Kome će se vratiti?

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Australian Open, Australian Open 2016, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.