21/02/17 - 17:07h

Kecmanović spreman da igra sa velikim momcima!

 


Životna priča najboljeg juniora sveta, Miomira Kecmanovića, dospela na stranice “Njujork tajmsa”.


Facebook

Najbolji junior sveta, Miomir Kecmanović, večeras započinje takmičenje na ITF turniru u Indijan Harbur Biču, na Floridi, a njegov rival je domaći igrač, Mark Oljaca.

17-godišnji Miša, koji je prošlog meseca došao do prve profesionalne titule u singlu, izaziva veliku pažnju američkih medija, a opširna priča o “srpskoj teniskoj zvezdi” našla se i u prestižnom “Njujork tajmsu”.

U Sjedinjene Države Miomir je stigao sa tetkom, kao 13-godišnjak. Gust i topao vazduh na Floridi otežavao mu je disanje, a i za sve ostalo bilo mu je potrebno vreme da se privikne. Samo ga je tenis držao u uverenju da je napravio dobar izbor.

U juniorskoj kategoriji je dostigao vrhunac, sada je svoj nišan podesio ka višim ciljevima – nadmetanju sa profesionalcima.

On je neverovatan mladić. Veoma inteligentan, veoma posvećen, talentovan za mnogo toga. Mislim da ima neverovatan potencijalizjavio je za Njujork tajms Hose Lambert, dugogodišnji trener u IMG-u, gde Kecmanović, uz nadzor tetke, provodi veći deo svoje adolescencije.

Na Tenisku akademiju Nika Boletijerija je stigao po pozivu – kada je pobedio na Kupu Kremlja u Moskvi 2013.

Bilo je veoma teško doneti tu odluku, ali radilo se o Mišinoj sudbini, ne mojoj. Mnogo nam nedostaje. Nekad se zatvorim u sobu, isplačem i posle sve bude OKrekao je Mišin otac Dragutin.

Facebook

Tenis je u početku bio izazov. Zbog neverovatnog talenta, Kecmanović je bio stavljen u grupu starijih igrača, kasnije je radio i sa nekim profesionalcima poput Nišikorija i Mirnjija. Neko vreme se Miomir pitao šta uopšte traži tu.

Bio sam toliko nervozan, da nisam mogao ni lopticu da vratim preko mreže. Maks je bio prvi veliki profi-igrač sa kojim sam igrao kada sam došao ovde. On je specijalista za dublove, ali ja nisam toliko siguran na mreži, pa me je loptica mnogo puta pogodila, što ume da zaboli. Ali, bila je to dobra lekcijarekao je Miomir.

Da je tu lekciju dobro savladao, pokazuju njegovi rezultati.

Kecmanović je spreman da igra sa velikim momcimarekao je nedavno Mirnji.

Facebook

Razvojni put najboljeg juniora na planeti zavredeo je punu pažnju američkog lista, koji je objavio opširnu priču o njegovoj porodici, koja ga je i usmerila ka tenisu.

Na tenis ga je odveo deda po majci Jovan Pavlov, general u jugoslovenskoj vojsci na početku balkanskih sukoba. Postao je poznat po tome što se javno zalagao za mir. Zbog toga su njegove dve kćerke Tanja i Mišina majka Maja morale da se presele iz Hrvatske u Srbiju. Majka mu je bila trener, radila je na njegovoj mentalnoj pripremi. Otac je odlučivao koje će turnire igrati. Baka je bila zadužena za obrazovanje i kuvanje, a deda ga je vodio na turnire kada su roditelji, poznati hirurzi, bili sprečenipiše “Tajms”.

Kada se pojavila mogućnost odlaska na Floridu, oni nisu želeli da puste Miomira samog na Bolitijerijevu akademiju, pa je tetka Tanja otputovala sa njim.

U početku je slabo kuvala, nije znala engleski i nije imala auto. Išli su peške svuda. Posle su nabavili bicikl, a tek kasnije su pozajmili kola od prijatelja. Tako je ona postala Mišin menadžer, vozač, kuvar i animator prenosi “Tajms”

Originalnu priču “Njujork tajmsa” možete pročitati OVDE

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Miomir Kecmanović, Vesti


Komentari