02/09/16 - 03:43h

Janko besan na sebe i sudiju: Nisam smeo ovo da ispustim…

 


Nije bilo lako Janku Tipsareviću nakon jednog od bolnijih poraza u karijeri…


zimbio.com

zimbio.com


Janko Tipsarević je ispustio prednost od 2:0 protiv Pabla Karenja Buste i tako završio učešće na poslednjem grend slemu sezone, a prvom na kojem je učestvovao još od US opena 2013. godine.

Ipak, veliku mrlju na pobedu Španca nabacio je sudija Muhamed Fituhi.

Tipsarević je vodio sa 2-1 u setovima, gubio je sa 5:4 u četvrtom, ali je imao 0:30 na servis protivnika. Izgradio je poen i završio ga smečom, ali sudija mu ga je oduzeo jer je navodno Janko viknuo pre nego što je poen okončan.

Ne kažem da sam izgubio zbog toga, ali mislim da bih napravio brejk na 0:40. Dodatno me je pomutila činjenica da je poen trajao jako dugo i da sam ’poginuo’ kako bih iza glave iščupao taj smeč. On je dodelio poen protivniku, rekao je da sam ja kazao ’idemo’ pre nego što je on udario loptu, što ja nikada u svojoj karijeri uradio nisam, nikad – prokomentarisao je Janko spornu situaciju, i dodao:

Meni nije bilo dobro, da mi se to desi u važnom trenutku posle svega što sam prošao… Pošto sam jako emotivan, zaista sam se trudio da budem miran sve vreme, da ćutim i da ne bacam reket uprkos brojnim propuštenim šansama.

Tipsarević kaže da početnici ne bi trebalo da sude na terenima na kojima ne postoji mogućnost čelendža.

O linijskim sudijama neću ni da govorim – oštetili su i mene i njega deset puta. Šteta je što organizatori na najveće terene stavljaju najbolje sudije. Tu postoji hok-aj, a na tom terenu sudija bukvalno treba samo da govori rezultat i da ćuti – tri čelendža po setu sasvim su dovoljni da ti budeš siguran u odluke.Videli smo šta se desilo i s Viktorom na Vimbldonu – na sporednim terenima stavljaju sudije koji su prvi put u stolici, ATP igrač sam od 19. godine, a ovog čoveka prvi put vidim… A na Armostrongu sudi žena koja sudi već mnogo godina, mislim da bi to trebalo da se promeni.

U prva dva seta Janko je bio superioran, Busta se razigrao u trećem, a onda je Tipsarević propustio nekoliko šansi.

On je pojačao u trećem setu – mislim da je imao malo sreće u prva tri gema trećeg seta, ispogađao je neke vinere koje mislim da ni on ne zna kako jer je video da u razmeni s osnovne linije nema šansi. Pauza zbog kiše više je meni pomogla, a u četvrtom setu propustio sam gomilu šansi. Najveći problem bio je moj prvi servis, koji je bio apsolutno katastrofalan. To je jedno od mojih najjačih oružja – s osnovne linije igram prihvatljivo, i forhend i bekhend, ali nemam pomoć servisa, nisam dobio jedan-dva jeftina poea tako, nego za svaki moram da giljam. To sam i radio, ali nisam iskoristio mnogo šansi. Nizak procenat prvog servisa – nije reč samo o vinerima i asovima, nego da prvi servis možeš da pratiš dobrim forhendom ili bekhendom.

SERVIS IZDAO U KLJUČNIM TRENUCIMA…

U četvrtom i petom setu Janko je često govorio sebi da nije dovoljno agresivan.

Prebacivao sam sebi jer sam u prvom setu birao momenat kad da napadam, a kada da smanjim, ubijao sam mu totalno ritam. Međutim, on je od trećeg seta počeo bolje da igra, napadao je, a ja tada nisam smeo da čekam i osećao sam da sam bolji igrač od njega kada ja napadam. Nisam ja igrač za prebacivanje od 40 puta – nemam problem sa dužim poena, ali da konstantno tražim šansu za napad, a u jednom trenutku sam ušao u ’prebacivku’ bez ideje – kaže Janko i ističe ključni faktor:

Nedostajala mi je i samo mala pomoć servisa u važnim momentima, samo malo da me pogura, to se nije desilo nijednom, a ranije sam mogao da računam na to. U dublu sam servirao za tri klase iznad. Moraću mnogo da radim na servisu, to je daleko od onga koji sam imao, ali to se, uslovno rečeno, najlakše popravlja: Uzmeš korpu i serviraš hiljadu lopti dok ga ne nađeš.

Janko Tipsarević je ispustio veliku šansu i kaže da će ga poraz boleti.

Krivo mi je, ovaj meč nisam smeo nikako da izgubim – sve je bilo na mojoj strani, bio sam i svež jer nisam igrao prošle nedelje, a on je bio umoran, mada je imao i samopouzdanja jer je osvojio prvi ATP turnir.

Srpski teniser ima spreman i plan do kraja sezone.

– Sankt Peterburg, Šenžen, Tokio, Šangaj, Moskva, pa ćemo videti, zavisi od mesta na ATP listi, imam još pet turnira na ’zaštićeni renking’ koja planiram da iskoristim – zaključio je Tipsarević.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Janko Tipsarevic, US Open, Vesti


Komentari: 1

 
vule September 2, 2016 Odgovori

jest u pravu si ovaj meč nisi trebao nikako izgubiti.Sve je bilo na tvojoj strani,osim sudca koji je tražio šansu da se njega čuje da o nečemu odlučuje,Sramota za ova veliki turnir,da sude takvi ljudi,Samo napred,još ćeš ti vtatiti na mesto koje ti pripada,Sretno i napred

Komentari