30/03/17 - 21:07h

ITF uvodi radikalne promene u tenisu!

 


Predsednik ITF-a Dejvid Hagerti potvrdio da će tenis 2019. pretrpeti drastične promene.


Zimbio

Prema reformi koju planira da sprovede Svetska teniska federacija od 2019. godine, broj profesionalnih tenisera biće značajno smanjen.

Kao što je Tenis Uživo pisao još pre par meseci, očekuje se da ITF uskoro predstavi program koji će stupiti na scenu 2019, a koji će za cilj imati da se omoguće teniserima veće zarade, a juniorima lakši put ka vrhu.

U trogodišnjem istraživanju ITF je zaključio kako postoji previše tenisera koji se takmiče kao profesionalci a premalo juniora koji se probiju do vrha.

Trenutno se 14.000 tenisera i teniserki takmiče na profesionalnim turnirima, a u planu je da se taj broj od 2019. godine smanji na samo 1.500 – po 750 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Promene su najavljene kao neminovnost zbog toga što od pomenutog broja skoro polovina nije zaradila ništa i oni ne mogu da žive od igranja tenisa.

Juniori će, tako, od 2019. godine imati olakšan put ka teniskom vrhu u seniorskoj konkurenciji, za njih će biti organizovana serija turnira pod nazivom “Transition Tour”, umesto aktuelnog najnižeg ranga turnira, popularnih “fjučersa”. Teniseri će zarađivati novac, ali i bodove kojima će moći da se probiju na ATP listi i dođu do jačih turnira.

Zašto smo se odlučili na ovo? Tenisu su bile potrebne radikalne promene kako bi se rešilo pitanje prelaza juniora među seniore, dostupnosti turnira i smanjenja troškova cele profesionalne karijere. Mi smo već preduzeli važan korak napred u povećanju nivoa nagradnog fonda na ITF turnirima. Sledeći korak je da se formira takva struktura profesionalnog tenisa koja će odgovarati svojoj svrsi, kako bi se stvorila manja grupa pravih profesionalnih igračarekao je ITF-ov predsednik Dejvid Hagerti.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Vesti


Komentari