03/06/15 - 09:00h

Dan “D” za Novaka na Rolan Garosu!

 


Najbolji srpski i svetski teniser, Novak Đoković se danas sastaje sa najboljim španskim teniserom Rafaelom Nadalom. Svi ćemo se složiti da iako se radi o četvrfinalu Rolan Garosa, ovo je dugoočekivano finale za sve poštovaoce tenisa, na koje su čekali punih godinu dana. Ulog je ogroman, samo je jedan teniser predodređen da ide dalje. Da li će to biti Novak ili Rafa i šta će odlučiti današnji gigantski teniski okršaj?

Novak i Rafa

Pre tačno godinu dana na stadionu “Filip Šatrije”, imali smo priliku da posmatramo svi zajedno meč gde su upravo Nole i Rafa bili oponenti. Bio je to izuzetno težak meč za kidanje nerava, a pobednik je na kraju posle veoma žestoke borbe bio Rafa. Rezultat meča je tada bio 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 u korist Španca. Novak je tada lepo započeo meč, ali je osnovni problem na grend slemovima ta činjenica da se igraju minimalno 3 seta. Realna fizička kondicija tenisera je odgovarajuća čak i za najgori scenario od 5 setova, ali mentalna snaga u toku meča najčešće primetno varira kod obojice protivnika, ma ko oni bili. To je prosto prirodna stvar kada se radi o tenisu. Zato je najčešće ta mentalna snaga ključan faktor uspeha koji odlučuje pobednika u ovim ekstremno teškim mečevima.

Jedini turnir koji Nole nije uspeo da osvoji dosad što se tiče grend slemova je baš taj Rolan Garos. Tim više, njegova motivacija i želja za pobedom je jača nego ikada dosad. Naročito je to slučaj jer je sada došlo vreme kada je Novak učvrstio poziciju na ATP listi i više je fokusiran na rekorde, na istoriju, na ostavljanje značajnog traga u belom sportu nego na same bodove, jer njih evidentno i poseduje i tu je u velikoj prednosti nad rivalima.

Kladionice su jednoglasno dale prednost Novaku u današnjem meču. Ali, samo se setite Rafe koji igra na šljaci i odmah postane jasno da niste favorit! Novak je itekako snažan i nadmoćan teniser, ali Nadal i šljaka su kao jedno. Rafa je znao da pruža zaista istorijske mečeve na šljaci, i opasan je protivnik na toj podlozi, ako ne i najopasniji. Ali, kada se vratimo u sadašnjost, vidimo jednog Rafu koji nije dorastao Novaku. Vidimo Španca koji igra nervozno, bojažljivo, bori se, ali sve to uz veliku opreznost. Logično da postoji doza straha s obzirom na probleme sa kolenima koji ga muče. Toliko istrčavanja u toku jednog meča od brojnih tokom godine je Rafu dovelo u poziciju da plati danak za takav stil igre.

Setimo se sada Novakove sjajno započete 2015. sezone koja je aktuelna sada. Vidimo neustrašivog Novaka koji nemilosrdno ruši rivale, ne preza ni pred kim, ima vrlo prepoznatljivu igru kojom praktično melje protivnike. Svi se sada plaše Novaka kojeg gledaju. Niko ne želi da se nađe sa druge strane mreže. I Rafa je to osetio na svojoj koži u polufinalu Monte Karla. I tada se postavljalo pitanje ko će da pobedi, koje su šanse za obojicu, ali je Novak stavio svaku tačku na priče da li je njegova igra sazrela da bi igrao protiv Rafe i bilo koga drugog.

Bio je to jedan takav meč gde se nijednog trenutka nije postavljalo pitanje ko će biti pobednik. Dominacija je bila brutalna! Rezultat je bio 6-3, 6-3 za srpskog asa. Upravo to nas navodi na zaključak da je Novak ovog puta dovoljno superioran, podstaknut, perfektan u igri i mentalnoj snazi da je došlo vreme da se zamene uloge. Ako ćemo reći pravo, već odavno su uloge zamenili ova dvojica asova, ali je sada i Novakov red došao da osvoji Rolan Garos po prvi put.

Bilo kako bilo, biće ovo veliki teniski okršaj, klasik belog sporta, sudar titana, velemajstorski teniski rat! Nazovite to kako hoćete, ali sigurno je samo jedno: spektakl neće izostati! Motivacija je džinovska, uzbuđenje nikad veće, ovaj turnir je sada u žiži interesovanja! Istorija je u pitanju. Radi se o teniserima sa “večne liste”! Publika će moći itekako da uživa, svi ćemo zapravo! Zato budimo danas uz našeg šampiona i bodrimo ga da pređe ovaj vrlo važan stepenik u karijeri i tako nas samo podseti zašto je uživanje gledati ga dok plete istorijske niti na terenima bilo gde u svetu!

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Analiza, Grend Slem, Masters u Monte Karlu, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rolan Garos, Tenis Video, Teniseri, Vesti


Komentari