03/08/19 - 15:46h

Sve što treba da znate o Rodžers kupu

 

Ovogodišnji Rodžers kup igra se u Montrealu i Torontu od 5. do 11. avgusta.


O TURNIRU

Otvoreno prvenstvo Kanade prvi put je održano 1892. godine, da bi otvorenog tipa postalo 1968. Od osnivanja turnir je promenio više imena, u zavisnosti od sponzora, a trenutno se zove Rodžers kup.

Od 1982. svake parne godine ženski turnir se odžava u Montrealu, a neparne u Torontu. Drugačijim redosledom igra se muški deo takmičenja – parnim godinama u Torontu, neparnim u Montrealu.

Do 1968. igrao se na travi, do 1973. na zemlji, a od 1974. igra se na otvorenim terenima sa tvrdom podlogom. Prvi šampioni u Open eri bili su Indijac Rakamatan Krištan i Džejn Bartkovic iz SAD-a.

Rodžers kup se održava tri nedelje pre US Opena, trenutno kao takmičenje Premijer serije u ženskoj konkurenciji, a ATP Masters 1000 u muškoj.

TROFEJI

Najveći broj trofeja u konkurenciji muškaraca ima Ivan Lendl (6), koji je odigrao i najviše finala (9). Najuspešnije takmičarke kod žena su Monika Seleš i Kris Evert sa po četiri titule.

SRPSKI TENISERI

Što se tiče srpskih tenisera i teniserki, titulu je u četiri navrata osvajao Novak Đoković i jednom Ana Ivanović. U dubl konkurenciji, dva trijumfa u finalu ima Nenad Zimonjić, jednom u paru sa Danijelom Nestorom i jednom sa Mikaelom Ljodrom, dok je Jelena Janković sa Katarinom Srebotnik uzela jednu šampionsku titulu.

2019

Ove godine muškarci se takmiče u Montrealu, a žene u Torontu. Branioci titule su Simona Halep, koja trofej brani drugi put u nizu i drugi igrač planete Rafael Nadal.

Srbija će imati dva predstavnika, Dušana Lajovića i Lasla Đerea. Viktor Troicki i Ivana Jorović pokušaće da do glavnog žreba stignu putem kvalifikacija.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Masters, Masters u Montrealu, Masters u Torontu, Rodžers kup, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.