13/09/23 - 11:50h

Simona Halep suspedovana, Novakova PTPA joj pruža podršku

 

Simona Halep suspendovana na četiri godine zbog pozitivnog rezultata na doping testu.


Rumunka je krajem 2022. bila pozitivna na supstancu roksadustat. Taj uzorak dobijen je na testiranju pred US open prethodne godine. Tada su prvi put vesti o neregularnostima u vezi sa slavnom Rumunkom šokirale svet tenisa. Međutim, tu nije bio kraj.

Halep je i u 2023. godini bila optužena za neregularnosti na ovom polju. Nije se navelo šta je tačno bio njen prestup, ne zna se da li je u pitanju bila nedozvoljena supstanca ili neki ilegalni metod, a objavljeno je da se radi o „neregularnostima u njenom biološkom pasošu“.

Ona se već žalila na odluku rekavši da se nedozvoljena supstanca greškom nalazila u suplementu koji je uzimala, ali taj argument je odbačen jer je koncentracija roksadustata u uzorku urina bila veća nego što bi to bio slučaj da je uzet nehotice – preneo je Sportklub.

Navedeno je i da je nezavisni panel posle istrage doneo odluku da je namerno dopingovanje verovatan uzrok povišenih nedozvoljenih vrednosti u uzorku.

Ovim povodom oglasila se i PTPA, asocijacija profesionalnih tenisera koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil.

– Asocijacija profesionalnih tenisera čvrsto podržava i štiti prava igrača u svim instancama. To uključuje i prava na zaštitu prava tokom procesa i žalbenog postupka u antidoping slučajevima. Ponavljana i neargumentovana odlaganja u slučaju Simone Halep su i nepoštena i neprihvatljiva.

PTPA je u potpunosti posvećena podršci njoj i budućim žalbama, kao što smo i za svakog igrača koji potraže pomoć. Kao što smo utvrdili u našim PTPA principima nastavićemo da insistiramo da se unapređuju procesi za dobrobit svih – stoji u saopštenju.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Simona Halep, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.