20/12/19 - 13:10h

Sedam Novakovih rekorda koji možda nikad neće biti oboreni

 

Novak Đoković je jedan od najboljih tenisera u istoriji ovog sporta. Uvek će se postavljati pitanje ko je najbolji, a odgovor će skoro uvek biti subjektivan jer je teško objektivno reći ko je stvarno najbolji svih vremena jer pre svega tehnologija napreduje, a samim tim i teniseri imaju više mogućnosti da napreduju.


zimbio.com

Da se vratim na temu. Dakle nije reč o ostalima već o samom Novaku. Neverovatan sportista iz tako male i finansijski slabe države bez teniske istorije da bi mu put u tom sportu ka vrhu bio lako dostižan. Ali, kod Đokovića je pobedila upornost, talenat i mukotrpan rad pa sada sa opravdanjem uživa zvanje jednog od najboljih u istoriji ovog sporta.

Nekako su svi mediji, kako domaći tako i strani, usmereni ka onim parametrima u kojima Novak i dalje gleda u leđa nekim drugim teniserima ili pak teniseru. Prirodno je gledati unapred i nadati se da može i u tim parametrima biti bolji od ostalih(a ja mu od sveg srca želim da u toj nameri uspe), ali lako zaboravljamo ono šta je sve Đoković postigao, naročito one stvari u kojima je upravo on ispred svih i nije nerealno da tako ostane dugi niz godina(zauvek?)!

Veoma rado sam izdvojio vreme da vam nabrojim rekorde koje će ostali teško, ili pak neće, oboriti. Za sada ih ima sedam, a to su:

1. 16 950 poena osvojenih na turnirima, a to je u jednom trenutku bilo više nego zbir poena koje su osvojili drugi i treći teniser sveta!

Da, Novak je u jednom trenutku bio u toj poziciji da ima više poena nego dvojica tenisera koji su na 2. i 3. mestu ATP rang liste zajedno. Zvuči neverovatno ali to mu je za rukom pošlo zahvaljujući njegovom neverovatnom formom koja je kulminaciju doživela 2011., 2015. i 2016. godine.

2. Jedini je u istoriji u jednom trenutku imao sve četiri gren slem titule na tri različite podloge kao i titulu sa završnog Mastersa!

d

Ovaj podvig je Novak Đoković priredio ljubiteljima tenisa 2015-2016. godine kada je osvajanjem Rolan Garosa postao jedini u istoriji kome je tako nešto pošlo za rukom.

3. Najbrže osigurano učešće na završnom Mastersu

Nećete verovati, tj verovatno ste zaboravili, ali 2011. godine je naš teniser obezbedio učešće na završnom Mastersu posle samo 19 nedelja u toj godini!!!!

4. Odigrao je 15 finala u jednoj godini!

Da, 15. Za neke tenisere je ovo cifra koju bi poželeli da spomenu na kraju svojih karijera da su nastupali u 15 finala. Moram da napomenem da je te 2015. učestvovao na 16 turnira, a pehar je podigao čak 11 puta!

5. Novak je u jednoj kalendarskoj godini podigao čak sedam pehara namenjenih pobednicima na turnirima Masters serije!

Ponovo neverovatna 2015. godina gde je naš teniser bio neprikosnoven. Ne samo da je igrao u finalima svih grend slem turnira, već je osvojio i sedam Masters turnira! Te godine nije bilo boljeg od Đokovića u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Madridu, Rimu, Šangaju i na završnom Mastersu u Londonu.

6. 31 pobeda nad TOP deset teniserima u jednoj godini!

Šta ovde da dodam? Toliko pobeda nad najboljim teniserima sveta u jednoj godini… 2015. godina je definitivno godina u kojoj niko nije imao pravi način kako da pobedi Novaka Đokovića. Da li da dodam na to da je te godine i vezao 30 pobeda za redom na grend slemovima? Nije suvišno, ali se nekako to podrazumevalo te godine. Vau!

7. Za kraj meni možda i najdraži Novakov rekord u ovom trenutku- zlatni slem!

Da, naš teniser je ovo uspeo- osvojio je bar jednu titulu na svakom od turnira iz Masters serije i time postao jedini u istoriji kome je tako nešto pošlo za rukom!

(AP Photo/Dita Alangkara)

Svaki tekst traži neki zaključak, ali ne i ovaj.

Dame i gospodo, Novak Đoković!

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, ATP Rang Lista, Grend Slem, Kolumna, Masters, Novak Đoković, Tenis blog, Turniri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari: 1

 
Pera December 21, 2019 Odgovori

Od kad je to Zlatni slem?

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.