10/12/23 - 15:46h

PARIZ 2024: Rusi i Belorusi ne mogu igrati dublove!

 

Ova odluka deluje kao veoma nemušto solomonsko rešenje.


Foto: Clive Brunskill/Getty Images Europe

Ne postoji univerzalna odluka oko ućešća ruskih i beloruskih sportista i sportistkinja na Olimpijskim igrama u Parizu narednog leta. Zavisi od sporta do sporta – što se tenisa tiče, uslovi su sledeći:

Ruski/beloruski teniseri/teniserke koji su davali javnu podšku ratu u Ukrajini ili čak učestvovali u njemu NEĆE moći da nastupe.

Poznato je da Rusi i Belorusi neće moći da učestvuju u ekipnim sportovima, a tu spadaju i dublovi, što znači da će teniseri i teniserke iz ove dve zemlje igrati samo u singlu, i to pod neutralnim znamenjem.

Konačna lista učesnika pravi se nakon Rolan Garosa (olimpijski turnir će se takođe igrati na RG kompleksu). Svaka zemlja ima pravo na četiri predstavnika u singlu, pod uslovom da imaju odgovarajući rejting. Glavni žreb ima 64 učesnika, ali 56 ide po rejtingu, a ostalo su razne vajld karte.

Rusija trenutno ima čak šestoricu tenisera u prvih 50 i po rejtingu bi svi mogli da se pakuju za Pariz. Ali zbog pravila o maksimum četvorici učesnika, Roman Safijuljin i Aleksander Ševčenko ne bi mogli da igraju. Naravno, ima još dosta vremena da se to promeni, Rolan Garos će mnoge tenisere i teniserke zapravio biti i kvalifikacioni OI turnir.

Sa Srbijom je drugačije – svi naši teniseri koji su u prvih 56, a ima ih četvorica, Đoković, Đere, Lajović i Kecmanović – mogli bi da učestvuju na OI, pod uslovom da ne pokvare renking i ispadnu iz Top 56 nakon Rolan Garosa.

Na prošlim Igrama u Tokiju, tenis se igrao na tvrdoj podlozi. Rusi su osvojili tri medalje – Kačanov srebro u singlu, a u miksu se igralo rusko finale, Rubljov i Pavljučenkova su savladali Karaceva i Vesninu.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Pariz 2024, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.