25/06/24 - 10:29h

“OL INGLAND KLAB”, teniska Meka!

 

Od 1. jula startuje najslavniji teniski turnir.


Vimbldon se igra na travi i jedini je grend slem turnir koji nije menjao podlogu još od prvog izdanja.

U početku su se na travi igrali svi grend slem turniri, osim Rolan Garosa.

Godine 1975. US open je promenio podlogu, a 1988. to je uradio i Australijan openu, te je Vimbldon ostao jedini od četiri najveća turnira koji se igra na travnatim terenima.

Najvažniji mečevi igraju se na dva najveća terena – Centralnom i terenu broj 1. Rafael Nadal i Mateo Beretini prvi su u istoriji koji su trenirali na Centralnom terenu pre nego što je turnir počeo. Do 2022. godine treninzi su bili zabranjeni na najveća dva terena pre prvih mečeva.

Ol Ingland Klub može da primi 42,000 gledalaca, a sve terene osim Centralnog i terena broj 1 tokom godine koriste članovi kluba.

Centralni teren otvoren je 1922. godine, ima kapacitet od 15 hiljada sedišta, kao i popularnu Kraljevsku ložu. Renoviran je 2009. godine, kada je postavljen pokretni krov.

Originalni teren broj 1 bio je sagrađen 1924. godine i nalazio se sa zapadne strane Centralnog. Tada je moglo da stane 3 250 ljudi, a broj se sa godinama povećao na 7 328. Atmosfera je bila drugačija nego na Centralnom, intimnija, te su mnogi teniseri baš zbog toga voleli da igraju svoje mečeve na njemu.

Novi teren broj 1 otvoren je 1997. godine, a trenutni kapacitet je 11,432 gledalaca. Na ceremoniji otvaranja igralo je deset bivših osvajača, koji su na Vimbldonu slavili najmanje tri puta. Prvi meč na novootvorenom terenu igrali su Tim Henman i Daniel Nestor. Od 2019. godine i on ima pokretni krov.

Centralni teren je šesti na listi najvećih teniskih stadiona, a teren broj 1 zauzima 26. poziciju.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, Turniri, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.