16/10/15 - 19:02h

Nepravda: Imao je možda najbolju sezonu ikada, a nije je završio kao prvi na svetu

 

Nekadašnji argentinski teniser Giljermo Vilas bio je ”žrtva” sistema bodovanja. Ovaj teniser, za koga možda i niste čuli, 1977. godine odigrao je sjajnu sezonu, možda i najbolju u istoriji belog sporta. A nije je završio kao prvi na ATP listi.

Giljermo Vilas

Giljermo Vilas

Giljermo Vilas je 1977. godine imao 134 pobede u sezoni. Odigrao je 31 turnir te godine, a osvojio je šesnaest titula, od kojih je četrnaest bilo na šljaci. Osvojio je dva gren slem trofeja, na Frenč Openu i US Openu, dok je na Australijan Openu igrao finale.

Posle Vimbldona, gde je ispao u trećem kolu, vezao je sedam osvojenih turnira i 46 pobeda. Takođe je imao i niz od 57 pobeda na šljaci. Obe ove serije prekinuo je Ilije Nastase koji ga je pobedio u finalu turnira u Provansu. Njegov rekord od 57 vezanih pobeda na šljaci tek je 2006. godine oborio Rafael Nadal.

Posle poraza od Nastasea vezao je još 28 pobeda i pet titula, a sjajnu godinu završio je u polufinalu završnog Mastersa, porazom od Bjorga.

Uprkos tome što je osvojio 16 titula, uključujući i dve sa gren slema, Giljermo Vilas nije bio rangiran kao prvi igrač sveta od strane ATP-a. 1977. godine igrači su bili rangirani po proseku rezultata, pa je prvi na listi bio Džimi Konors koji je osvojio osam trofeja i imao 897 poena. Vilas je imao 1610. Skoro duplo više od Konorsa, a godinu je završio kao drugi igrač planete. Nepravda, nego šta.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Giljermo Vilas, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.