10/12/14 - 14:18h

Gazeta delo sport: Novak predvodi tenis budućnosti!

 

“On je kralj maratona. On je sposoban da pokrije sve delove terena zahvaljujući impresivnoj elastičnosti, igra dobro na svim površinama i u svim uslovima”. Ovako novinar čuvenog italijanskog sportskog lista Korijere delo sport pravi uvod za najnoviju knjigu posvećenu legendama tenisa. Osmi broj serijala “I grandi del tennis ai raggi x” posvećen je Novaku Đokoviću, trenutnom broju jedan. Koliko je Novak oduševio italijanske sportsku javnost možda najbolje svedoči da je on “jedini igrač u istoriji koji je stavio u senku kreativnost i talenat Rodžera Federera, snagu i izdržljivost Rafaela Nadala”, zaključuje Luka Marinantoni, autor teksta u pomenutom listu.

Novak gazeta 2

U istom tonu nastavlja italijanski kolega, koji Đokovića kiti epitetima, kao što su “kralj gume” (aludirajući na njeguvi neverovatnu fleksibilnost i istegljivost), koji teraju protivnike nazad, iza osnovne linije, gde nakon razmene udaraca gube tlo pod nogama, a samim tim poene, gemove, setove i naravno mečeve.

Italijanski list se osvrnuo na početke malog Novaka, koji je sa četiri godine prvi put uzeo reket u ruke, a sa šest prvi put gledao vimbldonsko finale Sampras-Kurijer. Zatim se čitaocima skreće pažnja na teške uslove treniranja, odlazak u Akademiju Nikole Pilića i ulazak u svet profesionalaca 2005. godine, u trenutku kada na teniskim terenima prosto “divlja” rivalstvo Federera i Nadala.

Novak gazeta 1

Statistika koju italijanski novinar kasnije nabraja samo pojačava impresije kojima Novak osvaja simpatije širom sveta. Ujedno, on podseća na neke od najblistavijih, ali i najiscrpljujućih Novakovih pobeda, kao što su one protiv Nadala u finalu Australijen Opena 2012, kada Španac nakon skoro 6 sati borbe više nije mogao da stoji na nogama i one protiv Federera u polufinalu US Opena 2010. godine, kada je Nole spasao dve meč lopte na vanserijski način. Ipak, novinar kao najlepši Novakov meč izdvaja ovogodišnje finale Vimbldona, kada se vratio u meč protv Federera i po drugi put postao šampion nezvaničnog prvenstva sveta.

I na kraju novinar se pita koje su to prednosti Novaka u odnosu na dva najveća konkurenta. Po njemu, odgovor leži u sjajnom riternu i kontrama. Novinar svoj tekst završava konstatacijom da Novak predvodi tenis budućnosti, jer igra sjajno na svim podlogama bez obzira na sve.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, ATP trka, Nikola Pilić, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rang Lista, Rodžer Federer, Statistika, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.