09/09/18 - 16:05h

DRAMA U KRATKIM CRTAMA: ‘Koučing’, oduzeti gem, svađa i optužbe za seksizam

 

Finale US Opena u ženskom singlu i krunisana nova grend slem šampionka, Naomi Osaka, nažalost su bačeni u senku zbog svađe Serene Vilijams i sudije Karlosa Ramosa.


Source: Mike Stobe/Getty Images North America

Drama je započeta u drugom gemu, kada je zbog poteza njenog trenera Patrika Muratoglua Vilijamsova dobila opomenu za koučing. Naredni gem na servis njene rivalke počeo je sa 15:0, iako sudija Karlos Ramos ni u jednom trenutku nije rekao da joj je zbog opomene oduzet poen.

– Nemaš pravo da mi oduzmeš poen kada nisi izdao zvanično obaveštenje da je bio ‘koučing’. Ja nisam varalica, nikada u životu nisam varala, imam ćerku i zalažem se za pravdu. Nikada više nećeš suditi moje mečeve. – rekla mu je Serena tada.

Ali to je bio tek početak. Nakon tog gema rasprava je nastavljena, a Vilijamsova je sudiju nazvala lopovom. On joj nije ostao dužan, pa joj je oduzeo čitav gem.

Osaka je u tom trenutku povela sa 4:3, a Vilijamsova je zatražila razgovor sa supervizorom.

– Nije fer, stvarno nije fer. Nije smeo da mi oduzme poen, ovo mi se prečesto događa na ovom turniru, prečesto. Drugi igrači kažu mnogo ozbiljnije reči, pa ne budu kažnjeni, a meni se zbog ovoga oduzima gem. – govorila je uplakala Serena.

Nakon duela njihova raspava je bila glavna tema svih priča, a Serena Vilijams je na konferenciji za medije sudiju optužila za seksizam.

– Videla sam kako muškarci govore sudijama gore stvari… Oduzeti mi čitav gem zato što sam rekla da je lopov, za mene je to seksistička odluka. Sudije nikada ne oduzimaju gemove muškarcima zbog toga. Posle toga sam poludela, ali nastaviću da se borim za ženska prava u tenisu. – rekla je ona i dodala:

– Prošla sam kroz ovako nešto i nadam se da će ovo biti samo primer za neke druge teniserke da izraze svoje emocije, da budu jake žene. Meni danas to nije prošlo, ali će drugima to uspeti.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Grend Slem, Serena Vilijams, Teniserke, Turniri, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.