17/01/15 - 19:00h

A gde se rađaju šampioni? Najlepše arene belog sporta (foto+anketa)

 

Svi oni koji pomno prate dešavanja u tenisu znaju gde su njihovi teniski favoriti, na kojim turnirima učestvuju, koliko poena nose turniri, kakvi su im izgledi, neretko znaju dosta stvari o privatnom životu svojih miljenika. Ali, znamo li svi mi poštovaoci belog sporta gde se to igra svetski tenis? Koje su to arene, stadioni, atraktivna zdanja gde proživljavamo sportske trenutke, gde se to ispisuje istorija, gde se dokazuju šampioni? Slede neke od najlepših i najzanimljivijh arena i teniskih terena gde se igraju najveći turniri koje sa uzbuđenjem pratimo svi zajedno.

Rod Laver Arena

Rod Laver Arena

Prvi veliki grend slem u sezoni, Australian Open igra se u Rod Lejver areni. Tenis se igra na tvrdoj podlozi, a Rod Lejver, australijski teniser je uspeo da 7 godina bude teniski šampion na čelu ATP-a, pa je u njegovu čast ova arena i dobila ime. Kapacitet arene je okvirno 15.000. Smještena je u Melburnu, u Melburnškom parku. Arena je osigurana pokretnim krovom koji omogućava da se teniski mečevi nesmetano odigravaju čak i tokom kišnih dana. Izgrađena je konačno 1988. i nekada je nosila naziv Centre Court.

Najveći evropski stadion i treći na svetskom nivou, Filip Šatrije u Parizu, ostvaruje kapacitet od 15.166 mesta. Ovde se igra Rolan Garos na dobro poznatoj šljaci. Da li ste znali da je ime Rolan Garos ime jednog vojnika iz Prvog svetskog rata koji je prvi preleteo Sredozemno more? U početku je stadion i nosio ime Rolan Garos, ali je ime promenjeno 2001. u čast predsednika Francuske teniske federacije. Igra se na otvorenom, pa kiša u Francuskoj zna da oteža put teniserima do plasmana za najveće mečeve drugog grend slema sezone.

Philippe Chatrier

Philippe Chatrier

Treći grend slem sezone igra se na terenima Ol Ingland Klaba. Veliki centralni teren se koristi samo dve sedmice za Vimbldon i najpoznatiji je teniski teren na svetu. Specifičnost da se oblači belo za vreme prisustvovanja ovom skoro drevnom turniru je tradicija u Engleskoj. Mnogi teniseri sanjaju da trofej u Engleskoj podignu na travi i postanu šampioni . Glavna loža ovog terena namenjena je britanskoj kraljevskoj porodici. Od 2009. je turnir osiguran i pokretnim krovom u slučaju vremenskih nepogoda. Raspolaže kapacitetom od oko 15.000 mesta .

Wimbledon center court

Wimbledon center court

Najveći teniski kompleks na svetu nalazi se u SAD-u u parku Flešing Mendouz, u Njujorku. Radi se, naravno, o teniskim terenima gde se održava Otvoreno prvenstvo SAD, ili US Open kako smo navikli. Kapacitet stadiona Artur Eš gde se igraju mečevi je 22.547. U kompleksu se nalazi čak 90 luksuznih loža, ima i 5 restorana i čak 2 sprata rezervisana za igrače, tj. prostor namenjen njima. Dobio je ime po Arturu Ešu, teniseru koji je osvojio prvi US Open davne 1968. Mečevi se igraju na tvrdoj podlozi. Nekad je glavni stadion bio Luj Armstrong, ali ga je ovaj stadion zamenio na toj poziciji.

Artur Eš

Artur Eš

Drugi deo sezone igra se u Aziji. Pažnju privlači i Dajmond arena u Pekingu od 15.000 mesta. Spoljašnji izgled je odredio i ime arene jer 16 masivnih stubova održava ovaj teniski kompleks gde se igra turnir u Pekingu. Stubovi imaju oblik slova V i arena ima pokretni krov. Izgrađena je kao projekat građevinske firme Atelier 11.

Diamond Tennis Arena

Diamond Tennis Arena

Ćidžung (Qizhong) Forest arena u Šangaju svakako privlači pažnju svojim neobično lepim izgledom magnolije iz vazduha posmatrano. Igra se na tvrdoj podlozi i ima kapacitet 13.779 mesta. Nalazi se u jugozapadnom delu Šangaja (Minhang Distrikt) i ima čelični krov koji se pokreće za 8 minuta. EDI ( Environment Design Institute) jeste tvorac ove velelepne građevine.

Qizhong arena

Qizhong arena

Osam najboljih asova se svake godine na kraju sezone sastaju u Londonu da odmere snage i završe sezonu na trijumfalan način. Ovi mečevi igraju se na tvrdoj podlozi u O2 Areni u Londonu. Ona ima kapacitet od 17.500 mesta. Izgrađena je 2007. Smeštena je u Grinvičkom poluostrvu u O2 zabavnom kompleksu. To je drugi po veličini teniski svetski teren.

O2 Arena London

O2 Arena London

Neki teniski tereni gde se igraju mečevi su manje atraktivni, neki više, mi smo izdvojili samo neke od njih. Ono što zapravo imaju zajedničko je da se najveći teniski okršaji igraju upravo na njima. Najlepše teniske priče se dešavaju baš tu, pa je nebitno da li igramo na travi, šljaci ili tvrdoj podlozi. Šampioni se rađaju i traju na ovim terenima. Teniska istorija se urezuje na ovim terenima. Navijanje, kliktanje, nervoza, srčanost, želja za pobedom, znoj i muka za svaki poen, neprestana borba, i onda pobeda nekome, a nekom poraz i epilog teniske bajke, pa nebitno gde da se igra.

(Tenis Uživo, T. Popov)


Teme:   Arena, Australian Open, Grend Slem, Masters u Londonu, Masters u Šangaju, Rolan Garos, Teniseri, Teniserke, Turniri, US Open, Vesti, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.