13/09/20 - 20:35h

US Open: Istorija nastavlja da živi

 

Večeras nam je finale jednog od 4 najprestižnija teniska turnira koji su za sobom ostavili vek istorije i zanimljivih dešavanja.


Richard Norris Williams

Koliko je ta istorija bila turbulentna govori jedna neverovatna priča o čoveku koji je ponovo prohodao. Svima verovatno nepoznat, Ričard Noris Vilijams je iza sebe ostavio jednu životnu priču kao podstrek da nada uvek poslednja umire. 1903. godine, 12-ogodišnji Ričard je prvi put zaigrao tenis u prisustvu svog oca. 9 godina kasnije, u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine, našao se na istorijskom brodu čija je sudbina odnela mnoge živote. Našao se na brodu čija se priča od poslednjih 2h i 40min na Atlantskom okeanu prepričava i pamti već 108. godina. Ričard Noris Vilijams je te noći bio na Titaniku zajedno sa svojim ocem. Promrzao, uspeo je da se ukrca u čamac za spavanje, dok je na njegovog oca pala velika cev i ubila ga.

Dok je plovio na putu prema Njujorku, Ričardu su bile smrznute obe noge i lekari su mu predložili da ih amputiraju, govoreći mu da tu nema povratka i da više nikad neće moći da ih upotrebi. Međutim, tu odluku je odbio.

    DA LI STE ZNALI?

  • Od 1881. godine US Open je jedini Grend Slem turnir koji nikada nije prekinuo svoje održavanje. Održavao se i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata.

Godinu dana kasnije, uspeo je da se oporavi, prohoda i uspešno nastavi karijeru tenisera. Nakon toga, US Open je osvojio dva puta, 1914. i 1916. godine. U dublu je bio trostruki grend slem šampion, osvojivši Vimbldon i dva puta US Open. Pored svega toga, Ričard je osvojio i zlatnu Olimpijsku medalju u Parizu 1924. godine u miks-dubl konkurenciji. Nakon toga, nije ostvario ni jedan značajniji rezultat. Iz sveta tenisa se povukao 1935. godine u svojoj 44 godini. Učestvovao je u prvom svetskom ratu nakon čega je postao uspešan bankar u Filadelfiji. Uvršten je u tenisku kuću slavnih 1957. godine a preminuo je 1968. u svojoj 77. godini života.

Ova priča je podsednik na turnir koji se završava večeras i govori o njemu kao dokaz da to nije mesto za obične ljude. Možda su se kroz godine stvari radikalno menjale, ali duh turnira i njegova upornost da se održi za vreme ratnog stanja, iz godine u godinu ga čini upravo onim što predstavlja danas. Uživajte u večerašnjem finalu. Imaćemo novog grend slem šampiona. Uživajte, to je najprestižniji turnir na planeti.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Grend Slem, US Open, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.