04/01/16 - 15:05h

U SUSRET NOVOJ SEZONI: David Ferer – miljenik kladioničara

 

Legendarna „Zver“ je izgleda kao vino. Iako je napunio 33 u aprilu, David Ferer je sve bolji kako godine odmiču. Sa mnogih aspekata, prethodna sezona je bila najimpresivnija u njegovoj karijeri.

David Ferer

David Ferer


[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

Završio ju je sa skorom 55 – 16, osvojivši pri tom pet titula. Po tom parametru, ovo je bila druga najuspešnija njegova sezona, od 15 koliko je već na Turu, pošto je 2012. osvojio sedam ATP trofeja. Ovogodišnje brojke bi bile još veće da zbog povrede lakta nije propustio dobar deo letnjih turnira, uključujući i Vimbldon.

Realno, Španac odavno nije pretnja po „redovne“ Gren slem osvajače. Ono što mu ne ide u prilog kada je nedavno okončana takmičarska godina u pitanju, jesu činjenice da je zabeležio skor 3-11 protiv Top 10 igrača, i da nije uspeo da stigne dalje od četvrtfinala ni na jednom Gren slemu.

U SUSRET NOVOJ SEZONI: Kei Nišikori
U SUSRET NOVOJ SEZONI: Rišar Gaske
U SUSRET NOVOJ SEZONI: Žo Vilfred Conga

Ipak, na prste jedne ruke se mogu izbrojati igrači kompatibilni sa Fererom u procentu uspešnosti protiv lošije rangiranih od sebe, što se prethodnih godina iskristalisalo kao njegov zaštitni znak. Ako je David prvi favorit na nekom turniru, osvojiće ga.

Danas počinje turnir iz serije 250 u Dohi, na kojem Ferer brani titulu. Nakon prošlogodišnjeg osvajanja Katara i upisivanja 22. ATP titule u karijeri, španski „Pit bul“ je na lošem engleskom dao izjavu koja ga odlično karakteriše.

Za mene, ova titula je jako važna. Zabeležio sam još jednu u svojoj karijeri. Za mene, ovaj turnir nije bio priprema za Australijan open, već borba za važan trofej.

Pre dve godine, pojavile su se rupe u njegovoj poslovično besprekornoj fizičkoj spremi, reflektovane kroz par nekarakterističnih kikseva u vidu neočekivanih poraza na važnim takmičenjima. U 2014, prvi put posle pet godina, nije uspeo da završi sezonu u Top 8. Izgledalo je da španski veteran polako počinje da popušta, ali je u 2015. povratio, i ponovo potvrdio sve epitete kojima je postao cenjen u svetu tenisa. Osvojio je tri titule u prva četiri turnira godine, i završio sezonu u sličnom stilu, sa još dve titule za redom 10 meseci kasnije.

MAKSIMUM

Ferer je igrao 52-5 protiv igrača koji nisu u Top 10 u 2015, a i u ovoj će većinu mečeva igrati protiv rivala na tom nivou. Ostane li odlučan i samopouzdan kao i uvek, dobijaće mečeve i ako ne bude pružao svoj najbolji tenis

MINIMUM

U određenom trenutku, telo izdaje i najspremnije takmičare. Ferer je već dobrano zagazio u četvrtu deceniju života, i čak 15. sezonu na Turu. Imajući to u vidu, svaka od narednih sezona bi mogla biti njegov „Vaterlo“.

DAVID FERER
Godina: 33
Trenutni ATP Renking: 7
Najbolji ATP Renking: 3
Skor u 2015: 55 – 16
Titula u 2015: 5
Gren slem rekord:
AO – polufinale 2011, 2013
RG – finale 2013
VMB – četvrtfinale 2012, 2013
US – polufinale 2007, 2012
Olimpijske Igre: 3. kolo 2012

PREDVIĐANJA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI. MOŽE LI IKO ZAUSTAVITI SERENU?

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, David Ferer, Rang Lista, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.