03/01/16 - 15:37h

U SUSRET NOVOJ SEZONI: Rišar Gaske – srećan tu gde jeste

 

Nastavljamo sa serijalom “U susret novoj sezoni”, u kojem se bavimo predviđanjima rezultata Top 10 igrača u predstojećoj takmičarskoj godini. Posle Žoa Vilfreda Conge, poslednjeg iz ove konkurencije, sledi njegov zemljak, deveti teniser sveta, Rišar Gaske.

Britain Wimbledon Tennis
[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

Skoro je izvesno da će karijeru završiti bez osvojenog Gren slema, ali je vrlo verovatno da će se i u 2016. “muvati” tu oko 10 najboljih na planeti.

Njegov plasman na kraju 2015. se može tumačiti kao iznenađenje. Mnogi su otpisali ovog Francuza, koji će u junu napuniti 30 godina. Čak su i mediji u njegovoj zemlji insistirali da se nikada neće izdići dovoljno iznad pukog proseka, što je dobilo utemeljenje u ćinjenici da je 2014. završio na 26. mestu ATP liste. Nedostajala mu je konstantnost, a i povrede su ga često sputavale.

PREDVIĐANJA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI MOŽETE PROČITATI OVDE

Ipak, kao i mnogi igrači iz njegove generacije, Gaske je dokazao da je veliki borac. Za nama je sezona u kojoj je Đoković ambicije ostatka karavana sveo na to da se nekako održe na površini i skupljaju bod po bod, osvojivši skoro sve turnire na kojima je učestvovao. Rišar je tu “isplivao” dosta dobro. Zaradio je 2 850 poena (šest puta manje od Novaka). Osvojio je dva turnira, uz rekord 43 – 17, ali uz jednu od najvećih triler pobeda u karijeri, nad Vavrinkom u četvrtfinalu Vimbldona.

Međutim, nešto slično kao u slučaju Davida Ferera, ne možemo očekivati da Gaske naročito napreduje u budućnosti. Glavni argument je isti kao i tokom čitave njegove karijere – slab servis. Početnim udarcem nie uspeo da nadogradi očaravajuću lepotu svog bekenda. Nikada nije uspeo da ode dalje od sedmog mesta na ATP listi, i nikada do kraja nije izradio onaj završni viner udarac.
Predviđanja iz juniorskih dana da će biti najbolji na svetu su davno zaboravljena. Ipak, Gaske ima više nego solidnu sezonu za sobom, na kojoj može graditi samopouzdanje i optimizam za dolazeću.

MAKSIMUM

Ako dobije makar 75% mečeva u kojima je favorit, Rišar će i 2017. dočekati kao Top 10 igrač.

MINIMUM

2012. je završio na 10 – om, 2013. na devetom mestu. Pad na 26-o je usledio 2014, kada je muku mučio sa povredama. Loša fizička sprema i godina proizvodnje mogu biti ozbiljna pretnja.

RIŠAR GASKE
Godina: 29
Trenutni ATP Renking: 9
Najbolji ATP Renking: 7
Skor u 2015: 43 – 17
Titula u 2015: 2
Gren slem rekord: AO – 4. kolo
RG – 4. kolo
VMB – polufinale 2007, 2015
US – polufinale 2013
Olimpijske Igre: drugo kolo 2012.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Rang Lista, Rišar Gaske, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.