03/01/16 - 19:37h

U SUSRET NOVOJ SEZONI: Kei Nišikori – razdor mogućnosti i ambicija

 

Za igrača koji nije član „velike četvorke“, teško se može reći da može biti nezadovoljan ako osvoji tri turnira i završi sezonu skorom 54-16. Ipak, čini se da je upravo to slučaj kod Keia Nišikorija.

Kei Nisikori

Kei Nisikori


[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

Drugu godinu za redom, završio je u Top 10. Osvojio je turnir na šljaci, tvrdoj podlozi i u dvorani. Kao što je već navikao teniski auditorijum, prikazao je mnogo u igri sa osnovne linije, gde je među najboljima na svetu.
Ipak, Kei nije uspeo da nadogradi ono što je stvorio u 2014, i, što je još važnije, nije uspeo da se nametne kao redovan učesnik završnice najvećih turnira.

Posle senzacionalnog plasmana u finale senzacionalnog US opena 2014, Nišikori nije stigao čak ni do polufinala nekog Gren slema u prošloj godini. Iako je igrao dva Masters finala, može se reći da je izostalo ono što se od njega očekivalo.

U SUSRET NOVOJ SEZONI: Žo Vilfred Conga
U SUSRET NOVOJ SEZONI: Rišar Gaske

Ako gledamo po starosti, 26-ogodišnji Japanac se ne može svrstati u nadolazeće snage. S druge strane, uzevši u obzir da je tek drugu sezonu za redom završio u Top 10, moguće je da se ipak još razvije kao igrač. Ako mu je za utehu, Stan Vavrinka je postao to što jeste tek u 28. godini. Ipak, sa fizičke tačke gledišta, Nišikori nema Švajcarčeve mogućnosti, niti ima mogućnosti ostalih Gren slem šampiona. Sa 178 centimetara visine, osmi teniser sveta ne može da razvije servis kao oružje u dovoljnoj meri.

Nišikori je uspevao da nadomesti te činjenice nekim drugim faktorima. O njegovim veštinama, Federer i Nadal su govorili sa posebnim hvalospevom, ne čisto reda radi. A oni sigurno znaju prepoznati potencijal za osvajanje Gren slema.
Međutim, teško je reći da li i sam Nišikori zaista veruje da mu je mesto među najboljima. Ovo bi mogla biti godina u kojoj ćemo to saznati.

MAKSIMUM
Sada kada se ustalio u Top 10, Nišikorijeve ambicije bi se konačno mogle poklopiti sa njegovim maksimalnim mogućnostima. Ako se dogodi, Gren slem trofej je sasvim dostižan.

MINIMUM
Teško je setiti se igrača kojeg toliko često usporavaju „sitne“ povrede kao Nišikorija. U njegovom slučaju, opasnost uvek vreba.

KEI NIŠIKORI
Godina: 26
Trenutni ATP Renking: 8
Najbolji ATP Renking: 4
Skor u 2015: 54 – 16
Titula u 2015: 3
Gren slem rekord:
AO – četvrtfinale 2012, 2015
RG – četvrtfinale 2015
VMB – četvrto kolo 2014
US – finale 2014
Olimpijske Igre: četvrtfinale 2012.

PREDVIĐANJA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI. MOŽE LI IKO ZAUSTAVITI SERENU?

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, Kei Nisikori, Rang Lista, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.