27/12/15 - 11:06h

U SUSRET NOVOJ SEZONI: Žo Vilfred Conga – "Ako ga zdravlje posluži"

 

Srećom po fanove, verovatno mnogo većom nego po igrače, pauza između dve teniske sezone veoma je kratka. Dok još uvek rezimiramo utiske iz od skora pređašnje, sve je bliža i naredna, koja u svom naslovu krije mnoga pitanja. A mi vam već sada nudimo neke odgovore. U serijalu ” U susret novoj sezoni”, razmišljamo naglas o mogućnostima Top 10 tenisera u 2016. godini. Krećemo od desetoplasiranog Žoa Vilfreda Conge, za kojeg je početkom godine bilo upitno da li će je završiti u Top 50.

Zo Vilfred Conga

Zo Vilfred Conga


[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

Ako govorimo o iznenađenjima u Top 10, vidimo ih čim krenemo od najboljeg „dvocifrenog“. Početkom godine, činilo se da je Žo Vilfred Conga u dubokoj krizi. Dobrim delom i zahvaljujući povredama, Francuz je od 2011, koju je završio na šestom mestu, svake naredne godine bio za dva mesta lošije pozicioniran. 2012. je bio osmi, 2013. deseti, a 2014. dvanaesti. U godini na izmaku, uspeo je da „vrati jedan brejk“, iako je izgledalo da će uslediti pad, i to mnogo veći.

Povreda ramena ga je sprečila da se pojavi na takmičenja u prva dva meseca, a u aprilu je napunio 30 godina – nimalo ružičasta situacija. Ipak, kada je bilo najteže, Conga je počeo da preokreće stvari u svou korist. Pored finala Mastersa u Šangaju, stigao je do polufinala Rolan Garosa i četvrtfinala U.S. Opena.

Čemu sada da verujemo – nestabilnim rezultatima i blagom, ali konstantnom trogodišnjem padu, ili osmomesečnom usponu u godini na izmaku?

Kako god, Conga ima razloga da bude ponosan na sebe, jer je uspeo da prevaziđe veliki problem, koje je na sličan način dotukao neke jako dobre igrače. Kako je godina izmicala, „teniski Mohamed Ali“ je polako ali sigurno vraćao reputaciju momka za najveću scenu, što mu mnogo može pomoći u olimpijskoj godini, pre svega na polju samopouzdanja.

Ne zaboravimo, Conga je jedan od retkih igrača na Turu koji u svojoj biografiji ima najmanje po tri pobede protiv svih članova „velike četvorke“, i da je svakog od njih pobeđivao na Gren slem turnirima. Ta statistika je i više nego dovoljna pretnja.
S druge strane, iskustvo nam ne dozvoljava sigurne predikcije o njegovim uspesima. Uprkos tome što ponekad deluje besprekorno spremno, neretko se čini i da je na ivici, kako fizičkog tako i mentalnog sloma. To je jedini razlog nedostata kontinuiteta u njegovoj igri. Prevazilaženje istog bi u njegovom slučaju bilo ogromno iznenađenje.
Međutim, na Gren slem turnirima, pred očima čitavog sveta, u igri na tri dobijena seta, inspiracija može biti nepobedivo oružje. A Žou Vilfredu Congi inspiracija nikada nije falila.

MAKSIMUM

Šta god predviđali ovom momku, na početku moramo upotrebiti izraz „ako ostane zdrav“. U tom slučaju, s obzirom da je Rafael Nadal već bivši „Kralj šljake“, Conga bi mogao pred svojim navijačima da iznenadi na Rolan Garosu.

MINIMUM

Žo je igrač na Turu koji se najviše oslanja na fizičke sposobnosti, zbog čega je i jedan od najčešće povređenih. Teško je verovati da će u 30 – oj biti gipkiji nego u 20 – oj.

ŽO VILFRED CONGA

Godina: 30
Trenutni ATP Renking: 10
Najbolji ATP Renking: 5 (2011)
Skor u 2015: 32 – 16
Titula u 2015: 1
Gren slem rekord: AO: Finale 2008.
RG: Polufinale 2013, 2015.
VB: Polufinale 2011, 2012.
US: Četvrtfinale 2011, 2015.
Olimpijske Igre: Četvrtfinale 2012.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, ATP trka, Rang Lista, Vesti, Žo-Vilfred Conga


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.