10/02/21 - 15:32h

Dušan: Znače mi ove dve pobede, prošle sezone se nisam osećao najbolje na terenu

 

Srpski teniser Dušan Lajović zadovoljan je kako je odigrao meč drugog kola Australijan opena.


Foto: Julian Finney/Getty Images North America

On je sa 6:4, 7:6, 4:6, 6:3 savladao Aleksandra Bublika iz Kazahstana

– Generalno sam zadovoljan kako sam uspeo da odigram ovaj meč jer je reč o igraču koji ne daje mnogo ritma, može svašta da se desi na terenu protiv njega. Dobro sam krenuo meč, koristio sam svoje šanse. On se na početku malo mučio sa prvim servisom, ne odgovara mu da igra na vrućini. Drugi set je bio malo neizvesniji, dobro sam odigrao u odličujućim trenucima. Pad koncentracije se dešavao u početku gemova, i onda sam bez potrebe komplikovao. Kad je bilo važno, odigrao sam kvalitetno. U tajbrejku sam odigrao nekoliko dobrih poena, uspeo sam da iskoristim njegove slabosti, nekoliko puta sam izašao na mrežu. – rekao je Dušan i nastavio:

– On je posle počeo bolje da servira, našao je ritam, krenuo je lako da dobija svoje servis gemove i da pravi pritisak na moje. To je ono što je presudilo u trećem setu. Šta ja nisam radio najbolje? Morao sam da mu pravim pometnju na riternu. Na kraju četvrtog seta, zadnja dva gema, tražio sam druge uglove, da mu dam da razmišlja gde će da servira, da ne bude automatski bam, bam, bam. U poslednjem gemu sam uspeo da ga poremetim, pogrešio je par prvih servis i onda sam imao šansu. Dobro je što sam završio u četiri seta.

Na pitanje da li i dalje ima problem sa žuljem, Lajović je odgovorio:

– Žulj se neće sigurno oporaviti do trećeg kola. Raskupusan je totalno. Nemam kad da ga oporavim. Imam žulj na žulju na žulju na palcu. Koristim neke trake koji rade poput šavova za kožu, tako da zalepim taj deo što visi da ne bi ispao jer je ispod mlada koža koja boli. Improvizacija. Ali ono što je bitno je da mogu da se krećem, da trčim.

Pre Australijan opena, Srbin je zabeležio sedam uzastopnih pobeda.

– Znače mi ove dve pobede. Prošle sezone se nisam osećao najbolje na terenu. Falilo mi je nečega da uđem u ritam, nisam vezivao pobede i to je dovelo do toga da se nižu porazi. Na pripremama sam radio na stvarima koje su mi donele dosta uspeha i prošle godine na početku, to su mentalne i emotivne stvari, kako se pristupa kriznim momentima. Uglavnom kada je pritisak, kada osetim tu strah ili paniku, to je kontraproduktivno. Pokušavam to da promenim, razmišljam da je to ono zbog čega igram tenis. Kažem sebi da se suočim sa tom situacijom, da je želim. Tu je ta promena, sa više samopouzdanja ulazim u poen. I u ATP Kupu je bilo kriznih situacija i u 85 odsto slučajeva sam uspeo da se izvučem. I sad ovde su oba igrača bili dobri serveri, ali sam nalazio rešenja. To je ono što mi je falilo na kraju prošle sezone – da krizni momenti ne budu u strahu, nego da budu ono što želim da dođe, da vidim da li mogu da se suočim sa tim.

Naredni rival biće mu Pedro Martinez sa kojim ima odigrana dva duela, a oba je dobio.

– Jeste on šljakaš, ali zna da se snađe na brzim podlogama, dobar je na mreži, zna da odigra servis-volej. Borac je i sigurno neće biti lako. U odnosu na prethodne moje mečeve, to će biti prvi u kome će biti ritma igračkog. Nadam se da ću moći da uđem u meč sa malo manje stresa. Tereni su dosta brzi ove godine, dosta se igra kroz sredinu. Danas sam više izlazio na mrežu, imao sam samopouzdanja. Nadam se da ću se oporaviti i dobro je da sam dobio dva meča, to je bitno za samopouzdanje. Imam malo lakši žreb, Monfis je ispao, ali sa druge strane, meč kao i svaki drugi, mora od početka do kraja da se radi.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Australian Open, Dušan Lajović, Dušan Lajović, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.