02/04/20 - 17:46h

Samo jedan “GOAT”, a VELIKA TRI – dobar, bolji, najbolji!

 

Pričali smo o nekim statističkim podacima, videli zašto su najveći od svih i zagrebali vrh tog brega. Sad smo opet ovde da pričamo o njima, o velikim titulama, o velikoj trojci.


Rafa, Novak, Roger

Možda se Endi Rodik neće složiti sa nama i tu raspravu za sada smatra nepotrebnom, ali sada je baš možda i najbolje vreme da pričamo o njima.

Velika trojka, kažu bliži im se kraj. Da li ili ne, hajde da ne mislimo sada o tome. Hajde da zavirimo u njihov odnos i pogledamo istoriji u oči. Nema ni levo ni desno, već pravo u srž.

Svi znamo da Rodžer ima 20 Grend Slem trojefa. Rafael Nadal 19. A Novak Đoković 17. Oni su večiti rivali i najveći rezultati, teški mečevi, cela istorija, zavisi od njih. I to traje, ne par meseci, već punih 16 godina. Od poslednjih 67 Grend Slema, osvojili su 56 titula. Pa, pređimo na stvar.

Novak Đoković je da bi došao do svojih 17 Grend Slem titula, morao u jednom trenutku, i to u čak 12 navrata, da pobedi Rodžera Federera ili Rafaela Nadala.

Rodžer Federer je imao 4 Grend Slem titule do prvog susreta sa Nadalom na Rolan Garosu, i 9 Grend Slem titula do prvog susreta sa Đokovićem na turnirima ove kategorije. Od svojih 20 Grend Slem trofeja, na putu do titule je samo 7 puta morao da pobedi ili Đokovića ili Nadala.

  DA LI STE ZNALI?

 • Rodžer Federer nije pobedio Đokovića na Grend Slem turniru od 2012. godine.

Rafael Nadal se prvi put na Grend Slemu sastao sa Đokovićem kada je imao jednu Grend Slem titulu. Od svojih 19 titula, morao je da pobedi ili Đokovića ili Federera 12 puta.

Pređimo sada na statistiku sa omiljenih Grend Slem turnira.

Krenimo od Rafaela Nadala i Rolan Garosa.

Koliko ga je tu zapravo teško pobediti, reći će vam ovi statistički podaci.

Rafael Nadal je trijumfovao protiv Rodžera 6 puta (4 puta u finalu) dok je Đokovića pobedio takođe 6 puta, ali 2 puta u finalu. Rodžer nikada nije pobedio Nadala na šljaci u tri dobijena seta, dok je Đoković to uradio jednom. Dakle, od 12 titula na Rolan Garosu u 50% finala Nadal je morao da pobedi Novaka ili Rodžera, što je i uradio.

Na redu je Federer i njegov omiljeni Vimbldon.

Odigrao je 12 Vimbldonskih finala, a trijumfovao 8 puta.

Sa Nadalom se sastajao 4 puta, od toga 3 puta u finalu iz kojih je odneo 2 pobede i 1 poraz. Identično kao i protiv Nadala, sa Đokovićem je takođe odigrao 4 duela i 3 finala. Svi dobro znamo, izgubio je u sva 3.

  DA LI STE ZNALI?

 • Rodžer Federer nikada nije pobedio Đokovića u finalima završnog turnira. Izgubio je sva 3 finala.

A sada Novak Đoković i Australijan Open.

Od 8 titula iz istog broja finala koje je odigrao, u 2 navrata se sastajao sa Nadalom. Logičan sled okolnosti, pobedio ga je oba puta. Sa Federerom se sastajao 5 puta. Poražen je jednom u trećem kolu, a ostala 4 duela je pobedio i sva 4 su bila u polufinalu. Dakle, titule je osvajao tako što je 6 puta morao da pobedi jednog od dvojice, a to nije morao da uradi samo 2 puta.

  DA LI STE ZNALI?

 • Rodžer Federer nije pobedio Đokovića na betonu na Grend Slemu od 2009. godine.

Da vidimo sada koliko su jedan drugom „oteliGrend Slem titula.

Rodžer Federer je odigrao 31. Grend Slem finale. Poražen je 11 puta. 6 finala je izgubio od Nadala i 4 od Đokovića. Jedini teniser koji ga je pobedio u Grend Slem finalu, osim njih dvojice je Huan Martin Del Potro. Samo jednom u karijeri je finale izgubio sa maksimalnih 3:0 od Rafaela Nadala na Roland Garosu 2008. godine.

  DA LI STE ZNALI?

 • Endi Marej je odigrao 11 Grend Slem finala. Skor u finalima: 3-8. 5 puta je izgubio od Đokovića, a 3 puta od Rodžera Federera.

Rafael Nadal je odigrao 27 Grend Slem finala. Poražen je 8 puta. Đoković ga je pobedio u 4 finala, a Rodžer u 3. Jedini teniser, osim njih dvojice, koji je Nadalu doneo poraz bio je Sten Vavrinka. Samo jednom je u karijeri finale izgubio sa maksimalnih 3:0 od Novaka Đokovića na Australijan Openu 2019. godine.

  DA LI STE ZNALI?

 • Dominik Tim je odigrao 3 Grend Slem finala. Dva je izgubio od Rafaela Nadala, a jedno od Đokovića.

Novak Đoković je odigrao 26 Grend Slem finala. Poražen je 9 puta. Od Nadala je izgubio u 4 finala,a od Rodžera samo jednom, a po 2 poraza su mu naneli Sten Vavrinka i Endi Marej. Samo dva puta u karijeri je finale izgubio sa maksimalnih 3:0. Jednom od Rodžera Federera na US Openu 2007. godine i jednom od Endi Mareja na Vimbldonu 2013. godine.

Evo koliko puta su u poslednjih 16 godina, gledajući ukupan zbir, osvojili najprestižnije trofeje.

Australijan Open15 titulaĐoković 8, Federer 6, Nadal 1
Rolan Garos14 titulaNadal 12, Đoković 1, Federer 1
Vimbldon15 titulaFederer 8, Đoković 5, Nadal 2
US Open12 titulaFederer 5, Nadal 4, Đoković 3

Idemo dalje.

Broj osvojenih Grend Slem titula do 2010. godine

Rodžer Federer 15
Rafael Nadal 6
Novak Đoković 1

Broj osvojenih Grend Slem titula od 2010. godine

Novak Đoković 16
Rafael Nadal 13
Rodžer Federer 5

Iz ovih statističkih podataka možemo zaključiti da Rodžer definitivno nije bolji od Nadala i Đokovića, ali rekorde drži zato što je 6 godina stariji od njih.

Hajde sada da podvučemo crtu i kažemo ovako. Pročitajte naslov ponovo, pa da svrstamo svakog gde mu je i mesto:

Dobar – Rodžer Federer
Bolji – Rafael Nadal
Najbolji – Novak Đoković

Rodžer ima 38 godina i pitanje je koliko će još pružati odlične rezultate. Rafina vrsta neuroze koja karakteriše opsesivno-kompulzivne radnje će možda početi da mu smeta, a Đokovićev žar možda opadne povlačenjem jednog od dvojice.

Međutim, oni su i dalje tu. Brojke su krhke i dalje će da rastu i doživljavaju promene. Ovo je bila još jedna statistička priča i biće ih još, jer ovde nije kraj. Kraj je kada oni budu rekli!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Novak Djoković, Rafael Nadal, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.