03/07/20 - 15:20h

U Beogradu osvanuo najveći portret Novaka Đokovića na svetu

 


Na šljaci teniskog kluba Đukić u Beogradu, arhitekta Andrej Josifovski, poznatiji kao “Pijanista”, napravio je najveći portret Novaka Đokovića na svetu.


Australian Open in Melbourne, Australia, January 2020.

Rad je dugačak 24 metra, širok 11 metara, a prostire se na površini od 264 kvadratnih metara.

Reč o prvom umetničkom poduhvatu ovog tipa ikada na crvenoj zemlji na jednom teniskom terenu.

Povod crteža pod nazivom “ŠLJAKAnje terena” i celokupnog projekta “Prvo očistimo sebe, pa pogledajmo druge”, nastao je iz želje da se pruži podrška najboljem teniseru sveta i da se pokaže da u Srbiji postoje ljudi koji vrednuju sve što Novak Đoković radi i čini za naš narod, i ne zaboravljaju njegova dela uprkos izazovima sa kojima se naš teniser susreće.

-- Novak je čovek koji ima izuzetan sjaj. On pohodi naše snove i svima nam je motivacija. Teško je naći tako velike reči koje bi ga opisale. Citiraću ovom prilikom mog prijatelja Srđana Timarova, koji je rekao sledeće: “Svi vi koji nemate dara da sagledate njegovu svetlost, ostaćete tamo, u mraku njegove senke.” E, to je Đoković. -- rekao je Josifovski.

Njemu je za crtež bilo potrebnon šest sati. Na teren je izašao u pomoć i radio sve do šest ujutru pazeći na vsaki detalj portreta.

-- Kao dete trenirao sam tenis, bila je to 1997. godina, što je gledajući na ogromnu popularnost fudbala i košarke među mojim vršnjacima, drugima bilo nekako čudno. Posle svakog treninga bilo je obavezno čišćenje terena i ravnanje podloge. Tada sam naučio da je to čišćenje vrlo bitno da bi se tu na terenu, pokazala veština i sportsko viteštvo. Za mene su sportski tereni zauvek ostali neka vrsta svetilišta, gde vlada sportski duh i gde se za pobedu bori časno.

Nažalost, ne doživljavaju svi sport i šampione na isti način. Postoje oni koji ne poštuju dovoljno rezultate i smatraju sebe dostojnim da komentarišu i omalovažavaju najbolje među nama, posebno oni koji su rođeni na zapadu. Na njihovu nesreću, a našu sreću, desilo se da mala balkanska Srbija iznedri jednog velikog šampiona u tenisu, najboljeg na svetu, Novaka Đokovića, kakvog bi inače “trebalo” da imaju samo zemlje koje misle da su dobile pravo da upravljaju svetom, jer se u njima uvek rađaju najpametniji i najjači ljudi. Tako barem oni misle. I u svojim naporima da objasne kako su oni uvek i u svemu u pravu, a ne Novak, stvari su prevršile meru. -- kaže on i dodaje:

-- Izašao sam na teren od šljake, sa četkom u ruci da malo šljakam, jer kao što rekoh sportski tereni su magična mesta, kao i čarobna ogledala, a kada se izglancaju govore istinu i samo istinu. Još je bio mrak, što mogu da potvrde i satelitski snimci, kad je na terenu sinuo Novak. Uskoro je izašlo i sunce da mu se pokloni. Istina je dakle da planetom vlada Đoković, jedini i prvi, a zvezde su to još odavno znale.

Eto koliko četke mogu da budu važne i kakav je značaj pročišćenja, ne samo za sport. Čovek koji daje svoje srce i onima koji mu zvižde. Malo je reći pobednik, ambasador, humanista, dobrotvor i čovek za ponos nacije. Iskreno, žao mi je tih mučenika što se kamenjem na njega bacaju. Samo psi znaju, kako je to teško lajati na zvezde.

On je ispričao i kako je teklo crtanje portreta.

-- Možda je i najteži deo bio iscrtavanje celokupnog prostora po unapred zamišljenoj šemi. Za to mi je trebalo preko sat vremena. Posle sam uradio konture, a zatim se okrenuo detaljima. Najzahtevnije je bilo crtanje očiju, nosa, usta, senčenje lica i na kraju ponosite majice. Za Novakovu kosu je moralo da se upotrebe dodatni džakovi šljake, kako bi se što vernije iznijansirala da bude tamnija i uočljivija.

Sve je rađeno uz pomoć četki. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, verovao sam da ću uspeti, jer Novak je velika inspiracija i velika je čast biti u prilici da se nešto učini za njega, tako da mi nije bilo teško da dam sve najbolje od sebe i završim svoje delo. Zahvalio bih se domaćinima iz teniskog kluba Đukić, koji su mi dali na raspolaganje sve što mi je bilo potrebno, a posebno se zahvaljujem mojim prijateljima koji su bili uz mene celu noć i svesrdno mi pomagali.

Polishing of the court / ŠLJAKAnje terena

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari: 2

 
Zorica P. July 3, 2020 Odgovori

Sjajno! Svaka cast za tekst i portret Gospodine Josifovski. Veliki, velike prepoznaju.

 
Marija July 6, 2020 Odgovori

Receno ono sto svi ,bar tako mislim da je,osecamo I kazemo,divan portret I divne reci,haval za takvu lepotu.Cestitam autoru .

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.