28/06/20 - 15:38h

Nemate prava da pišete o njemu!

 

Pišete. Pišete. Pišete.


AUSTRALIA – Novak Djokovic of Serbia

Svaka čast. Odlično to radite. Zapravo, najbolje od svih. A šta vam predstavlja to pisanje? U vašem životu, šta? Da li živite od pisanja ili živite da biste pisali? Šta to predstavlja u životu vašem dragocenom? Šta?

O čemu mislite kada upišete vaša prva slova? Da li je ovo tekst o nekome ili za nekoga? Ili o vama ili o meni? A možda za vas ili baš za mene? Prava filozofija. Možda je pisanje baš to. Filozofija. Šta vi mislite?

Kuda vaše misli idu? Šta je vaša inspiracija? Šta vas motiviše na to?

Tuđa greška, nevolje, problemi? Možda ipak radost, sreća i veselje? Sjajno. Nemojte više da pišete. Nemojte, molim vas. Jer niste razumeli pisanje. Niste razumeli slova i niste razumeli papir. A ponekad se pitam i da li ste razumeli život.

Jer šta je to pisanje?

O slobodi, uspehu i padu? Za prestiž? Slavu? Osećaj važnosti? Slobodu govora?
Šta je to?

Puno se danas piše, Nole, puno. A otkud nam prava na to? Ko izdaje dozvolu za spisateljsku delatnost? Kako ste počeli da pišete? Ko vas je naučio to?

Trošite papir kao da je Bogom dan. Ali trošite i pisanje. Sve što ono predstavlja, svaki trenutak i sve ono čemu pisanje služi.

Razni su aspekti i tačke sa kojih gledamo stvari, zato imamo i različite tekstove, različite poglede i različita razmišljanja. To nije stil pisanja. Jer pisanje ima jedan koren, duboko utisnut u naše snove, naša srca i naš duh.

Pisanje nema veze sa pravljenjem para, sticanjem slave ili širenjem kruga prijatelja. Ono se svodi na obogaćivanje sopstvenog života kao i života onih koji će čitati vaše delo.

Tiče se ustajanja, oporavljanja i prevazilaženja teškoća. Tiče se dostizanja sreće.

Možete da pišete, trebalo bi da pišete i pisaćete samo ako ste dovoljno hrabri. Ali morate biti sigurni da ste pisanje razumeli. Jer pisanje..

Pisanje je magija.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Novak Djoković, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.