09/04/20 - 16:12h

“Tenisu su potrebne striktnije regulacije da bi turniri mogli da koegzistiraju”

 


Predsednik ATP-a Andrea Gaudenci razgovarao je sa nekoliko italijanskih novinara o trenutnoj situaciji u tenisu i o tome kako bi nastavak sezone mogao da izgleda.


On je predsednik ATP-a od ove godine i već na startu se suočio sa velikim problemima.

– Posle nekoliko godina udaljenosti od tenisa, video sam neke sjajne prilike koje su se otvorile za razvoj ove igre, ali ovo sigurno nije scenario kojem smo se nadali. Moj mandat je počeo sa požarima u Australiji, a onda se desila pandemija koronavirusa – očekujem da izbije treći svetski rat svakog momenta. – rekao je on.

Gaudenci je prokomentarisao to što je Rolan Garos zbog korona virusa prebačen za septembar, samo nedelju dana nakon US Opena,a poklopiće se sa Lejverom kupom.

– To što se desilo je pokazalo da su tenisu potrebne striktnije regulacije, kako bi turniri mogli da koegzistiraju, i ne mislim samo na datume održavanja. Naš glavni fokus moraju da budu navijači, ljudi koji kupuju novine i karte, sa njima moramo da se dogovorimo. Na primer, svi naši slemovi imaju različita pravila za peti set, kao i za medijska prava, statistiku, TV prava… Neki slemovi i Mastersi su dosta slični, ali činjenica je da je naša igra podeljena u fragmente. Odluka Rolan Garosa je razumljiva. Slušao sam Makronov (Emanuel Makron, predsednik Francuske) govor i on je bio veoma direktan o situaciji u kojoj se nalazimo, a njegovi slušaoci su panično reagovali i Teniski savez Francuske je osetio potrebu da ugradi turnir u septembar, bez obzira na posledice. Ovo je prouzrokovalo veoma otvoren i iskren razgovor sa deoničarima i došli smo do zaključka da smo svi deo iste priče i da svi živimo u istoj ‘zgradi’, tako da za takve stvari nema mesta.

On je kazao i da je Savet igrača odobrio odluku premeštanja pariskog grend slema za septembar.

– Igrači su se saglasili sa mnom. Pričao sam sa svim članovima Saveta, pričao sam sa Rodžerom, Rafom i Đokovićem i svi su se složili da bi naš način razmišljanja trebalo da bude da odigramo što je više onih najprestižnijih turnira. Tako da, iako pričamo hipotetički, imalo je smisla premestiti Rolan Garos u septembar, a ne bi bilo poente da se US open odloži dve, tri nedelje, jer ako ne bude moglo da se igra početkom septembra, čisto sumnjam da bi moglo krajem tog meseca.

Italijan je otkrio kako bi nastavak sezone mogao da izgleda:

– Radimo na mogućnosti da četiri nedelje nakon US opena imamo sezonu na šljaci. Najbolji scenario bio bi taj kada bismo tokom leta odigrali deo turneje u Severnoj Americi, onda prešli na šljaku, pa u Aziju, a onda na Završni turnir. Ako bi se to desilo, to bi značilo da smo spasli 80% sezone posle otkazivanja sezone na travi. Odigralo bi se sedam mastersa i tri grend slema i ne bi bilo mesta negodovanju. Ako se US open otkaže, situacija bi se eksponencijalno pogoršala, jer bi trebalo da razmišljamo o igranju i u novembru i decembru. Trenutno razmišljamo o tome da počnemo da igramo nakon datuma u kojem je trebalo da se održi Vimbldon.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.