06/07/21 - 21:07h

Sveto pismo Vimbldonske magije

 

Najstariji turnir na svetu igra se od 1877. godine.


Vimbldonski trojefi

Zemlja koja je Evropi i svetu poznata kao drugačija od drugih. Ističu se sa veoma neverovatnim pričama. Imaju glavni grad od skoro 10 miliona stanovnika i nedeljom je zabranjeno posetiti bioskop. Ali takođe imaju i Vimbldon.

Grend slemovi su nezavisni turniri koji sami određuju svoja pravila. Na nekima će biti mogućnost čelendža, na nekima neće, na Australijan Openu se igra taj-brejk u petom setu do 10, dok ga na Rolan Garosu nema već se igra na gem razliku. Za Vimbldon već znamo, igra se na 12:12.

Sve su to pravila koja će na neki način uticati na ishode mečeva, igrači će morati da poštuju pravila jer niko ne može da bude veći od samog turnira. Međutim, Vimbldon je otišao dublje u tu administrativnu priču. Jedini je turnir koji svoje stadione nije obasipao reklamama. Ako dobro pogledate oko terena, nema nijedne reklame. Svu pažnju posvećuju samo sportu koji se tu igra.

Teniske loptice

Ali ono što je veoma specifično kod njega, ono što njega čini elegantnim, vimbldonsko sveto pismo jeste oprema u beloj boji. Ni jedan teniser ne sme da izađe na teren “neadekvatno” obučen. Za sve postoje pravila. Dozvoljena je jedna štrafta na majici u drugoj boji, ali štrafta ne sme biti šira od jednog centimetra. Takođe, isto važi i za trake na glavi, marame, narukvice, znojnice i patike. Nema drečavih boja. Apsolutno sve mora da je belo. Razlog tome i priča iza svega je što bela boja efikasno prikriva znoj, a nekada se smatrao nečistim i niske klase.

Teniske loptice su nekada bile bele boje, sve do promene, 1972. godine kada je odlučeno da će biti žute. Vimbldon je posebno mesto. Možda i to budu vratili na staro i možda se uskoro opet zaigra sa belim lopticama. Veoma je puno različitih stvari. Zato je možda i najprestižniji na svetu.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Grend Slem, Vesti, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.