25/06/21 - 18:41h

Ol Ingland Klub – dom jedinog grend slema na travi

 

Vimbldon je treći grend slem sezone i jedini koji se igra na travi.


Vimbldon

Održava se u Ol Ingland Klubu u Londonu.

U početku su se na travi igrali svi grend slem turniri, osim Rolan Garosa.

Godine 1975. US open je promenio podlogu, a 1988. to je uradio i Australijan openu, te je Vimbldon ostao jedini od četiri najveća turnira koji se igra na travnatim terenima.

Najvažniji mečevi igraju se na dva najveća terena – Centralnom i terenu broj 1. Zanimljivo je da se ova dva terena koriste samo tokom trajanja Vimbldona. Jedan od ustupaka bio je 2012. godine kada su se glavni tereni koristili čak tri puta – tokom Vimbldona, Olimpijskih igara i za meč Dejvis kup reprezentacije Velike Britanije.

Ol Ingland Klub može da primi 42,000 gledalaca, a sve terene osim Centralnog i terena broj 1 tokom godine koriste članovi kluba.

Centralni teren otvoren je 1922. godine, ima kapacitet od 15 hiljada sedišta, kao i popularnu Kraljevsku ložu. Renoviran je 2009. godine, kada je postavljen pokretni krov.

Originalni teren broj 1 bio je sagrađen 1924. godine i nalazio se sa zapadne strane Centralnog. Tada je moglo da stane 3 250 ljudi, a broj se sa godinama povećao na 7 328. Atmosfera je bila drugačija nego na Centralnom, intimnija, te su mnogi teniseri baš zbog toga voleli da igraju svoje mečeve na njemu.

Novi teren broj 1 otvoren je 1997. godine, a trenutni kapacitet je 11,432 gledalaca. Na ceremoniji otvaranja igralo je deset bivših osvajača, koji su na Vimbldonu slavili najmanje tri puta. Prvi meč na novootvorenom terenu igrali su Tim Henman i Daniel Nestor. Od 2019. godine i on ima pokretni krov.

Centralni teren je šesti na listi najvećih teniskih stadiona, a teren broj 1 zauzima 26. poziciju.

Ovogodišnji Vimbldon održava se od 28. juna do 11. jula.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Grend Slem, Teniseri, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.