27/06/21 - 21:00h

Vimbldonski ananas za najboljeg na svetu!

 

Visine 45cm a širine 19cm žuta pozlaćena kupola čini najprestižniji predmet za koji se svi teniseri sveta bore.


Novak Djokovic

Trofej namenjen pobedniku ima i jedan neobičan detalj. Ananas na samom vrhu. Iza njega stoji priča da je ananas bio veoma skupocena roba, a u Engleskoj se jedva i pojavljivao. Bio je veoma redak. A samo retki teniseri danas pobede na Vimbldonu. Neko tamo nikada ne zaigra.

Čuveno mesto, drugačijeg osećaja tradicionalne kulture pruža svima koji dođu potpuno novu dimenziju. Razlikuje se po mnogim stvarima i svakako ne predstavlja običan turnir. On je najveći, on je grend slem. I pored svega toga, igra se na travnatoj podlozi. Takvih turnira je veoma malo i samo će najbolji uspeti da se na vreme adaptiraju na uslove koje će im zadati vimbldonska magija. Svi će da se bore samo da poljube taj ananas na vrhu, a u poslednjih 17 godina to su uspela samo 4 tenisera!

Wimbledon winners

Dok se Rafael Nadal odmara, Rodžer Federer se vratio na teren i sigurno će biti jedan od glavnih favorita. Igrao je 12 vimbldonskih finala, a trijumfovao čak 8 puta. Očigledno mu taj teren leži, a publika uživa u njegovoj elegantnosti uz šlag i jagode koje su takođe tradicija ovog spektakularnog turnira. Tamo će takođe biti mladih tenisera, koji nemaju puno iskustva sa igranjem na travi, ali očekivanja su velika a oni veoma motivisani. Međutim, ova godina je potpuno drugačija. Ove godine se dešavaju neobične stvari. Čovek u svetu poznat kao rušitelj snova i bajke Federer – Nadal, kao čovek koji svojim umom nadjača protivnika i uspe da izađe sa titilom u ruci. Na ovaj Vimbldon dolazi isti čovek, po godinama stariji ali fizički spemniji. Dolazi čovek koji je mentalno najjači na svetu.

    DA LI STE ZNALI?

  • Rodžer Federer je 3 puta izgubio finale Vimbldona od Novaka Đokovića, i jednom od Rafaela Nadala

Sa odličnim uspehom u dosadadšnjem delu godine Novak Đoković je sebe stavio u poziciju da uradi ono što se i dalje smatra nemogućim u svetu tenisa. Imaće priliku da osvoji sve 4 grend slem titule. U toj poziciji se već našao 2016. godine, ali ova godina ima neki drugačiji pravac. Možda se to ne dogodi. Možda nam budućnost pokaže neki neobičan put, ali se nadamo da će čuveni vimbldonski ananas otići u ruke najboljeg na svetu, jednom skromnom Srbinu čije će ime dugo da se pamti.

Za 6. Vimbldonski trofej, za tačku na raspravu o najvećem teniseru svih vremena.

Ajmo, Nole!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Grend Slem, Novak Djoković, Vesti, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.