14/09/21 - 20:54h

Priznanje i naklon za najboljeg od svih

 

Ljudsko biće sa jednim velikim srcem. . .


Novak Djokovic

Puklo je. Kao staklena časta. Puklo je. Razbilo se o američki beton i ostaće tamo kao zrnca sitnog peska da se komešaju minimum jedan čitav vek. A šta je to puklo? Puklo je priznanje. Priznanje za sve što je uradio u svojoj karijeri, priznanje da je zvanično najveći od svih.

Još od davne 1969. godine, 51 godinu svet je čekao na ovu šansu, na tenisera koji će imati priliku da uradi ono što je tada uradio 31-godišnji Australijanac Rod Lejver. Novak Đoković je imao priliku za kalendarski slem. I Novak Đoković je uspeo. On nije pobedio meč, ali on je dobio priznanje. Čitav svet se poklonio najvećem od svih.

Poslednji poraz koji je doživeo u tri seta na tvrdoj podlozi nekog Grend Slem turnira bio je 2018. godine u 1/16 finala Australijan Opena, a pre toga davne 2009. godine od Rodžera Federera. Svi su mislili da to prosto u ovom finalu nije moguće. Nakon sjajne i teške pobede protiv Aleksandra Zvereva medijski i teniski svet je poludeo. Svi su mu pobedu pripisali. To je to. Osvojiće i ovaj US Open. Mnogo rekorda i istorije već su mu pripisali. A da li je taj pritisak ipak privilegija?

U vremenu Rod Lejvera tri od četiri Grend Slema igrala su se na travnatoj podlozi, a pola veka kasnije imamo isti sport potpuno različitog kvaliteta. Da li je Rod Lejver tada imao informacionu mrežu koja podatke o nečemu šalje sa jednog kraja planete na drugi u deliću sekunde? Naravno da nije. Pa kako li se on osećao tada?

Putovanje je završeno.“ – rekao je Nole. A one suze? To je zbog priznanja. Uspeo je.

Sve ono što je prošao, čitavo detinjstvo, mladost i počeci, brilijantna karijera, rekordi, titule i ordenja. Skupilo se sve na jednom mestu i čovek za koga su mislili da nije sa ove planete je ipak pokazao svoju ljudsku stranu. Od krvi i mesa, kao svaka osoba na ovom svetu, uz neopisiv pritisak od uspeha, medija i 7 milijardi ljudi, Novak Đoković je ipak uspeo. Od danas on više nije najbolji teniser Srbije i sveta. Taj broj 1 pored njegovog imena ostaće samo broj.

Poraz je težak, a život je veoma komplikovana puzla. Na teniskom terenu tu puzlu sklapaš sam. Ali poslednji deo sklopila je publika. On je uspeo. On je to zaslužio. Dobio je ono što stvarno pripada apsolutno samo njemu.

Priznanje i naklon za najboljeg od svih.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Grend Slem, Novak Djoković, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.