21/04/20 - 19:13h

Novak o pomoći niže rangiranim teniserima i drugim temama

 


Novak Đoković razgovarao je sa italijanskim kolegom Fabiom Fonjinijem putem Instagram lajva.


Source: Lintao Zhang/Getty Images AsiaPac

Jedna od tema bila je kako finansijski pomoći niže rangiranim teniserima koji će, budući da se turniri zbog pandemije korona virusa ne igraju, ostati bez novčanih sredstava.

– Ovih dana su se u medijima pojavile priče o tome kako će najbolje plasirani igrači pomoći igračima koji su na ATP listi od 150. do 700. mesta. Mnogi su to podržali, ali to nije samo moja inicijativa. Ja samo imam priliku da budem na vrhu liste i da podignem svest o tome da ti igrači imaju velikih problema da zarade za život. Ja imam sreće da sam zaradio dovoljno novca da mnogo godina ne moram da igram tenis iz finansijskih razloga. ATP je napravio fond koji će primati donacije sa raznih strana. ATP je prevideo određenu količinu novca, ne mogu još da kažem koliko, tom fondu. To će učiniti i Grend slemovi i ITF. U pitanju će biti nekoliko miliona dolara, neću govoriti o tačnoj svoti pre nego što se objavi. Igrači će individualno pomagati koliko ko može i želi. Razgovarao sam sa Rodžerom i Rafom da napravimo neku skalu po pitanju plasmana i donacija, ali nećemo to raditi. Ja želim da pozovem sve igrače da doniraju, kako bi tenis kao sport mogao da preživi. Mnogi momci imaju ogromne probleme. Neki od njih su kontaktirali mog brata i mene i rekli su da planiraju da prestanu da se bave tenisom jer nemaju turnire, nemaju sponzore… Treba da razmišljamo kako ćemo privući mlađu generaciju, a ne da ostajemo bez igrača. Bolje plasirani igrači bi trebalo da pokažu humanost i solidarnost i pomognu igračima koji su u nevolji. – rekao je Novak, a Fonjini je na to odgovorio:

– To je odlična ideja, mi smo tu za naše kolege. Ja imam veliku želju da igram tenis, ali moram da kažem i da mi prija što sam dugo sa porodicom, pa mi sport ne nedostaje koliko sam mislio. Biće mi veoma teško da se vratim. Ne samo meni, to će zavisiti od vlada zemalja – ko zna kada će koja zemlja ukinuti restriktivne mere. Takođe, biće veoma tužno bez publike, ja obožavam da igram pred navijačima, ali razumem zašto se to održava. Obično vidim.

Fonjini je tokom razgovra pitao Novaka kada planira da se povuče iz tenisa, na šta mu je Srbin šaljivo odgovorio:

– Kada budem imao 50.

Kada ga je Italijan pitao: 50 Grend slem titula ili 50 godina? , prvi teniser sveta je uzvratio:

– 50 godina. To je lep broj, to će onda biti četvrtina mog života.

Novak je pitao kolegu koja je najbolja publika koji je video tokom nekog teniskog meča.

– Kada sam u Italiji to su Rim i ‘Grande Napoli’ – u Napulju je ludo. Koji je tvoj izbor?

– Ovo ne kažem samo zato što pričam sa tobom, ali najviše volim Rim. Navijači su tamo neverovatni i svake godine su sve bolji. Tamo imam sjajnu podršku, ali i u Monte Karlu. Takođe, obožavam da igram na Australijan Openu, GS su posebni, Dejvis kup u Srbiji je bio neverovatan. Atmosfera u Kini je divna. – rekao je Đoković.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Fabio Fonjini, Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.