30/06/22 - 18:01h

Novak o koučingu: Podeljenog sam mišljenja

 

Novak Đoković otkrio je da li je za to da u tenisu bude dozvoljen koučing.


Novak Djokovic

Nedavno je donela odluku da u drugom delu sezone na ATP tur bude uveden koučing, to jest da treneri mogu da savetuju svoje igrače tokom mečeva.

Teniski svet podeljen je po pitanju toga da li je koučing dobra ili loša stvar.

– Moram da priznam da sam podeljen, pošto razumem argumentaciju obe strane. Možda naginjem više ka tome da se uvede koučing – mi na Turu znamo da se to već dešava u 90 posto slučajeva, da ima znakova i da se komunicira. Sada će se to regulisati, tj. ozvaničiti, uz određene uslove naravno, da moraš da budeš na strani na kojoj je trener (za verbalnu komunikaciju). U ženskom tenisu su isprobavali taj metod, treneri su silazili na teren, a ne znam hoćemo li mi doći dotle. – rekao je Novak i nastavio:

– Razumem i drugu stranu. Kirjos je jedan od tih koji je istakao da to ubija jedinstvenost našeg sporta, da se kao pojedinac izboriš, pronađeš rešenja… Razumem i to, kažem – podeljen sam, ali naginjem više ka uvođenju. Znamo da se to već dešava, neka onda bude i kao pravilo.

Koje promene bi Novak uveo u tenis?

– Naš bivši predsednik (ATP-ja) Kris Kermod… Dosta su nas razdvajali u medijima i govorili da smo ljuti protivnici, ali poštujem neke stvari koje je on uveo. Npr, Next Gen turnir je dobar za promociju mladih igrača. Takođe, tu je ideja bila da se isprobaju promene pravila, koje bi se eventualno uvele na Tur ako se pokažu kao dobre. Nije bilo prednosti, igralo se u tri dobijena seta do četiri gema, komunikacija preko slušalica – dosta stvari su tu ubacili, eksperimentisali, što nije loše. Ima dosta tradicionalista, ali i ceo svet se menja, sve se menja – evo ovde na Vimbldonu, ko je mogao da pretpostavi da će ikada dozvoliti da može da se trenira na Centralnom stadionu pre početka turnira? Prvi put se ove godine igra i u srednju nedelju. Sa Goranom sam se kladio da će u budućnosti možda da dozvole malo boja na opremi, a on kaže da nema šansi. – odgovorio je on kroz osmeh, a zatim nastavio:

– Ja sam otvoren za promene koje mogu da doprinesu popularizaciji – suština je da se nađe ravnoteža između toga da igračima ne napraviš preveliki problem da se prilagode – da se ne promeni suština igre – i toga da se približiš novim generacijama.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.