23/06/22 - 16:26h

Istorija najstarijeg grend slem turnira

 

Za nekoliko dana počinje Vimbldon, nastariji teniski grend slem turnir.


Osnovan je pre 145 godina, a ove godine održava se 135. put u istoriji.

2020. je zbog pandemije koronavirusa otkazan prvi put još od 1945. i Drugog svetskog rata.

Od 1877. godine održava se u Ol Ingland klubu u Londonu, a jedini je grend slem koji nije menjao podlogu na kojoj se igra još od prvog izdanja. Takođe je jedini koji se igra na travi i važi za najprestižniji teniski turnir.

Šampioni prvog izdanja Vimbldona bili su Spenser Gore i Loti Dod, a u Open eri legendarni Rod Lejver i Bili Džin King.

Te 1877. godine kada je turnir održan prvi put, osnivači ovog šampionata postavili su niz pravila, a neka od njih važe i danas.

2009. godine napravljena je možda i najveća promena – postavljen je krov na centralnom terenu.

Od ove godine više neće postojati dan odmora, takozvani Middle Sunday (srednja nedelja), kao ni Manic Monday (ludi ponedeljak) koji je bio rezervisan za mečeve osmine finala, nego će oni moći da se igraju u dva dana.

Boje – bela, zelena i ljubičasta

Od svog premijernog izdanja, na takmičenju u Londonu igrači su dužni da nose belu opremu. Godinama unazad teniseri i teniserke dobijaju opomene na račun svoje opreme. Recimo, 2002. Ana Kurnjikova je na treningu morala presvući crni šorc koji je nosila ispod suknje; Eženi Bušar iz Kanade je dobila opomenu zbog crnog grudnjaka ispod haljine, a Nik Kirjos je traku za glavu u zvaničnim bojama turnira morao da okrene – belo je zakon na terenu! Andre Agasi je zbog tog „zakona“ izbegavao treći grend slem.

Pored bele, u upotrebi su i zelena i ljubičasta boja kao zaštitni znak Sveengleskog teniskog kluba na travi. Od 1909. do 2006. godine sudije, sakupljači loptica, supervizori… nosili su „vimbldon zeleno“, a onda je u tim dizajnera uvšten Ralf Loren. On je po ugledu na stara odela, osmislio plavo-bež odela za sva ova lica.

Ralph Lauren Originals.

Jagode i šlag

Čini se kao nemoguća misija da odete u London, sedite na tribinama i posmatrate tenis, a da ne probate jagode sa šlagom. Englezi i tu imaju pravila – jagode se beru dan ranije, na Vimbldon stižu oko 5.30 ujutru, kako bi bile sveže i očišćene za posetioce turnira. Posuda sa oko deset jagoda prelivenih šlagom košta 2,50 funti (nešto više od tri evra), a procenjuje se da se pojede oko 28.000 kg jagoda za vreme grend slema. Pored ovog tradicionalnog voća koje je dostupno svim posetiocima, u ponudi su i brza hrana, ali i jela i pića (uključujući i dijetalna) za one sa nešto dubljim džepom.

Kraljevska porodica

Za sve, pa i za tenis, u Londonu se pita kraljevska porodica. Tako je kraljica Elizabeta pokrovitelj, a princ Edvard (vojvoda od Kenta) je do prošle godine bio direktor Sveengleskog teniskog kluba na travi. Igrači su bili dužni da se po ulasku i izlasku sa terena poklone kraljevskoj loži ukoliko je neko od članova porodice prisutan (najčešći gost bila je princeza Dajana). Od 2003. ovaj način pozdravljanja je, odlukom vojvode od Kenta rezervisan samo za kraljicu i njenog, sada pokojnog supruga, princa Filipa.

Sama Elizabeta II nije se često pojavljivala na terenima Ol Ingland Kluba. Svečani prijem na terenima trećeg grend slem turnira za kraljicu je priređen 2010. godine. Bio je to njen prvi dolazak još od 1977.godine, a u dočeku je učestvovao naš najbolji teniser Novak Đoković.

Oslovljavanje

2009.godine, napravljeno je nekoliko izmena u pravilima za oslovljavanje takmičara. Na semaforima je uvedeno pisanje punog imena i prezimena, bez inicijala. Takođe, do te godine su se dame oslovljavale sa „Miss“ (gospođica) i „Mrs“ (gospođa), dok se „Mr“ (gospodin) koristilo samo za amatere, ne i za profesionalce. Kod udatih teniserki se iza imena pisalo ime i prezime muža.
Kod objave rezultata na mečevima koje igraju dame koristi se prefiks „Miss“, a u muškoj konkurenciji „Mr“ se spominje samo u slučaju kad igrač traži čelendž.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Grend Slem, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.