09/07/20 - 12:04h

Novak: Novi sistem bodovanja je najpravedniji prema svima

 


Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je za Sportski žurnal da je novi sistem bodovanja najpravedniji za sve igrače.


Tenis Uzivo live prenos Novak Djokovic

Getty Images Asia

Po novom sistemu ukoliko igrač ostvari lošiji rezultat na turniru nego prethodne godine na istom, računaće mu se bodovi osvojeni iz 2019. Ako se turnir otkaže, igrači zadržavaju bodove, a turniri koji se ne budu igrali u 2020. svoje pravo zadržavaju za 2021.

– Mi smo o tome diskustovali u Savetu igrača i odlučili smo se za tu opciju. Najveći razlog za to jeste što ona štiti igrače koji ne žele da se izlažu riziku i da putuju. Neki teniseri neće da igraju do kraja godina i ovako ih lista štiti, ne gube bodove koje su osvojili prošle godine. S druge strane, teniseri koji igraju moći će da zarade bodove. Korisno je za obe grupe tenisera. Naravno, ima igrača kojima se to ne sviđa, uvek će biti onih koji misle drugačije, ali ja verujem da je to najbolja opcija. – rekao je Novak za Sportski žurnal.

Zbog ovog sistema Rafael Nadal koji je prošle godine osvajao titule na US Openu i Rolan Garosu ima dobre šanse da preuzme prvo mesto na ATP listi (Novak sada ima 370 dobova više od Španca).

– Ne želim to da komentarišem, mislim da je ovako najpravednije prema svima. Uvek će se neko osećati oštećenim, ali cela suština donošenja ovakve odluke jeste da smo mi kao ATP i Savet igrača hteli da zaštitimo sve tenisere koji ne žele da igraju. Ima tenisera, čak i više, koji ne žele da idu u SAD, i nije fer uzeti im bodove od prošle godine kada ne mogu da ih odbrane. Neko će reći da nije fer prema onima koji se bore da zarade bodove, a oni koji nemaju nikakav pritisak da izgube bodove imaju veliku psihološku prednost.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.