26/01/20 - 13:27h

Novak: Još mora da se radi da imamo više mladih tenisera

 

Najbolji teniser Srbije Novak Đoković pričao je o razvoju tenisa u našoj zemlji.


Tenis Uzivo live prenos Novak Djokovic

Getty Images Asia

Novak se na Australijan openu plasirao u četvrtfinale po 11. put u karijeri pobedom nad Dijegom Švarcmanom.

Nakon pobede, novinari su ga pitali da li je za promociju tenisa u Srbiji bitno to što naša država ima tako veliku zvezdu:

– Očigledno mnogo pomaže kada imate uspeh na globalnom nivou. Naravno i da ima pozitivan uticaj na vašu zemlju. Srbija nije imala dugu tenisku tradiciju, naročito ne pre Bobe Živojinovića i Monike Seleš. To je bila verovatno prva uspešna generacija tenisera iz naše zemlje. – rekao je Novak i nastavio:

– Ne verujem u koincidenciju, mada je to tako izgledalo jer nije bilo nikakvog sistema ili vrste podrške profesionalnom tenisu, kada smo iznenada dobili tri broja jedan, osim mene, tu su bile Ana Ivanović i Jelena Janković, u ustvari četiri, jer je Zimonjić bio broj jedan u dublu. Janko Tipsarević je bio u Top 10.

On je dodao da je za decu iz Srbije skupo da se bave tenisom:

– Za porodicu sa prosečnim primanjima u Srbiji, skupo je igrati tenis. To je stvarnost. Oni će najverovatnije pre izabrati košarku ili fudbal, rukomet, ili odbojku. To su uspešni sportovi kod nas, mi smo nacija timskih sportova. Ipak, lepo je videti da ima interesa i za ove individuelne sportove. Tenis se sada mnogo prati na TV. I dalje postoji taj jaz, mora još da se radi da imamo više mladih tenisera.

Novinari su pitali Novaka da li je njegov sin Stefan pokazao interesovanje za tenis:

– Nema tu nikakve dinamike, veoma je sve spontano. Nema pravila po kom bi Stefan i Tara morali da se bave nekim sportom ili tenisom. U pitanju je samo ima li te strasti i ljubavi da to rade. Ako ima, onda ćemo igrati. Volim kada su aktivni, i oni su zaista takvi. Probaju različite stvari. Moj sin voli borilačke veštine, fudbal i tenis. Voli da igra sa mnom i sa jednim drugarom. Ne voli mnogo da to čini sa drugim ljudima. Kada putuju sa mnom, imaju više prilike da igraju tenis, nekad su na terenima za trening. Radili smo to ranije, najvažnije mi je da vidim Stefanov osmeh. Voleo bih, ustvari, da se bave čime god budu želeli.

Kako kaže, Stefan još uvek nema omiljenog tenisera:

– Još mi nije rekao ko mu je omiljen. Moraću da poradim na tome da postanem njegov omiljeni igrač.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.