10/06/21 - 20:17h

Nekad i sad

 

Prošlo je 18 godina od kako je Novak Đoković kročio u teniske profesionalne vode, 20 godina od kako je tim putem krenuo Rafael Nadal i čak 23 godine od kako je Rodžer Federer profesionalno zaigrao tenis.


Novak Djokovic

Na tom putu igrali su sa brojnim igračima. Mnoga imena su se smenjivala, mnoga rivalstva pojavila a mnoga i nestala sa scene. Oni su i dalje u samom vrhu, ali gde su danas igrači koji su uspeli da ih uzdrmaju možda čak i više od današnje mlade generacije.

Krenimo od trostrukog Grend Slem šampiona Stena Vavrinke. Može se reći da je u korak sa Rodžerom po godinama jer već ima punih 36. Za njega i vreme može da kaže da je dotrajao, međutim čak i u tim godinama Sten se nalazi na 24. poziciji ATP rang liste. Poslednje finale Grend Slema odigrao je 2017. godine na Rolan Garosu, nakon čega su ga stigle povrede i ispadanje iz top 250, ali uspeo je da se vrati i opravda svoje rezultate.

Neki teniseri su osetili da je pravo vreme za penziju, ali ne i Endi Marej. Sedam dana mlađi od Novaka uporni Britanac uspeo je da se domogne prvog mesta na poziciji broj 1 i jedini je čovek koji je to uspeo u poslednjih 16 godina a da nije član velike trojke. Medijskom hajkom bila je oformljena i velika četvorka međutim povrede su Britanca sprečile da održi tu priču. Trenutno je 123. na svetu i ne uspeva da se povrati u sam vrh.

Bilo je veoma kvalitetnih tenisera koji se i dalje drže negde u top 50, a jedan od njih je Hrvat Marin Čilić. U karijeri je ostvario čak 3 finala Grend Slema i ima jednu titulu na US Openu. Trenutno je 47. na svetu, ima 32. godine a najbolji plasman mu je bila 3. pozicija.

Old ATP list

Tomaš Berdih se penzionisao u 33. a David Ferer u 37. godini. Teniseri na koje smo navikli sada imaju preko 30 godina. Nekada 8. teniser na planeti, a sada 34. sa svojih 36 godina, Džon Izner se i dalje bori i veruje da može ostvariti dobre rezultate. Ovo je samo dokaz koliko je teško igrati tenis kada vaše godine pređu trideset.

Nekadašnji 4. igrač planete Kei Nišikori sada je na 49. poziciji. Ima 31. godinu. Oni više ne osvajaju titule. Oni sada samo veruju u to.

Sećanja su lepa, a tenis je mesto gde sećanje veoma brzo izbledi. Na terenima se pojavljuju novi igrači, mlade nade koji će graditi neku novu priču. Međutim, ako pitate nas, za nekad i sad, sve je to nama ostalo isto.
Nije više pitanje kako uspevaju da pobede druge tenisere. Pravo pitanje je kako uspevaju da pobede vreme?

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Endi Marej, Novak Djoković, Stanislas Vavrinka, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.