23/10/20 - 18:12h

Legendarne sestre Vilijams

 

Sećate se braće Brajan? Ako vam navedena braća nisu poznata, pročitajte tu priču i vratite se ovde. Ako ih znate, spremni ste za ovaj deo.


Serena and Venus

Nisu bliznakinje i nemaju isti doručak baš uvek. Možda i ne provode toliko vremena zajedno ali kroz njih ipak teče ista krv! Njihova priča je za film, podvizi za pamćenje a ljubav prema sportu na zavidnom nivou. Karijera im i dalje traje, a uspešne su bile i u dubl i singl konkurenciji.

Da u porodici dva deteta budu uspešna verovatno nije slučajnost, ali da budu materijal za legende, definitivno nije neka obična stvar. Sestre Vilijams su, videćete sada, za 25 godina tenisa postigle mnogo. Obe su zauzimale prvu poziciju na svetskoj rang listi u singl i dubl konkurenciji. Njihove uspehe ćemo da saberemo, jer ipak svi trofeji odlaze u jednu kuću.

U zbiru su osvojile 167 titula. Od toga 122 u singlu i 45 u dubl. Serena u singlu ima 73 titule i 23 u dublu, dok Venus ima 49 titula u singlu i 22 u dublu.

    DA LI STE ZNALI?

  • Sestre Vilijams su u profesionalne vode tenisa ušle kada su imale samo 14 godina!

Iste su visine, a 15 meseci starija je Venus. 319 nedelja na prvoj poziciji provela je Serena, dok je, iznenađujuće, “samo” 11 nedelja na toj poziciji bila Venus. I kako da se ne zapitamo, šta je sa Grend Slem titulama? Pre njih, spomenućemo uspeh na Olimpijskim igrama. Ukupno imaju 9 medalja. Serena ima 4 zlatne, 3 u dublu i jednu u singlu, identično kao i Venus koja ima i jedno srebro iz Rija u konkurenciji mešanih parova. Reprezentaciji su donele titulu u Fed Kupu i zajedno imaju 6 titula završnog turnira. Venus je završni turnir osvojila jednom, dok je 5 titula osvojila Serena.

    DA LI STE ZNALI?

  • Sestre Vilijams su ukupno u dosadašnjoj karijeri osvojile nešto preko 133 miliona dolara igrajući tenis. 93 miliona je osvojila Serena, dok je 41 milion zaradila Venus.

A sad idemo na Grend Slem turnire. Ukupno? 62 titule, 22 finala. Serena ima 23 titule u singlu uz 10 poraza, dok je Venus trijumfovala 7 puta u singlu uz 9 poraza. Venus nikada nije osvojila Australijan Open i Rolan Garos, dok sa druge strane, Serena ima svoj priču. Serenin slem. Istovremeno je bila vlasnica sva 4 Grend Slema i to čak dva puta, 2002-03 i 2014-15 kada je imala šansu i za kalendarski slem, ali je ipak poražena u polufinalu US Opena. 1998. godine su podelile titule u miks dublu gde svaka ima po dva Grend Slema uz dva izgubljena finala koje ima Serena, i jedno koje ima Venus. Zajedno su igrale 14 Grend Slem dubl finala. Nisu izgubile nijednom. U pojedinačnoj konkurenciji su u zbiru odigrale 2058 mečeva. Venus je pobedila 812 puta uz 256 poraza, a Serenin dosadašnji skor je 843 – 147. Venus je u jednoj sezoni osvojila 7 titula dok je Serena u jednoj godini uspela da osvoji čak 10 titula.

Wimbledon Lawn Tennis

Tenis nije kao boks i ne predstavlja problem kada se ljudi iste krvi suoče u „ringu“. Ali ipak, kao i tamo, ne postoji nerešen rezultat. Sestre Vilijams su odigrale 28 međusobnih mečeva. Serena vodi sa 17:11 i njihovo rivalstvo predstavlja jedno od najvećih u ženskom tenisu. Puno statistike i statističkih podataka. Puno sećanja i uspomena. Puno priča, događaja, uspona i padova. I samo jedna ljubav koja i dan danas traje. Venus ima 40 godina i nedavno je postala tetka. Njena sestra, 39-godišnja Serena, ima jednu ćerku.

I dalje igraju, ne odustaju od tenisa, a kada se to desi, ostaće i ovaj tekst kao jedna uspomena i sećanje na njih.

Legendarne sestre Vilijams!

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Serena Vilijams, Teniserke, Venus Vilijams, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.